ua en ru

Експерт заявив про ознаки картельної змови на тютюновому ринку

Експерт заявив про ознаки картельної змови на тютюновому ринку Фото: Тарас Загородній

Експерт прокоментував ситуацію на тютюновому ринку

Введення мінімальних роздрібних цін на тютюнові вироби в Україні має всі ознаки класичної картельної змови, підтримуваної владою. Таку думку на своїй сторінці в соцмережі Facebook висловив експерт Національної антикризової групи Тарас Загородній.

За даними ЗМІ, раніше експерт заявив, що ідея введення мінімальних цін на тютюн активно підтримується в Мінекономрозвитку.

Зараз, за інформацією Загороднього, в Кабінеті міністрів створена робоча група, завданням якої є "просування ідеї" введення мінімальних роздрібних цін на сигарети на рівні 22 гривень за пачку (з 01.01.2018 р. – 28 грн/пачка).

Він зазначив, що в групу, у тому числі, входить асоціація "Укртютюн", членами якої є чотири найбільших вітчизняних виробника сигарет – компанії Philip Morris, JTI, B. A. T. і Imperial Tobacco. За даними видання Hubs, ця "велика четвірка" контролює приблизно 96% всього обороту сигарет в країні.

Наголошується, що в березні 2017 р. був розроблений проект постанови уряду, згідно з яким пропонувалося встановити МРЦ на сигарети з фільтром на рівні 22,44 грн за 1 пачку 21,1 грн/пачка – на безфільтрові тютюнові вироби. Мінімальні оптово-відпускні ціни планувалося встановити в 18,84 грн і 18,25 грн за пачку відповідно.

Проект був написаний у відповідності з нормою Податкового Кодексу (ПК) про те, що КМУ зобов'язаний встановлювати мінімальні ціни на тютюнові вироби, сировину і замінники тютюну.

При цьому, як підкреслює видання, в червні нинішнього року уряд різко дав "задній хід" – подібна постанова вступає в протиріччя з Директивою ЄС №2011/64/ЄС від 21.06.11 р. "Про структуру і ставки акцизів, застосовуваних до тютюнових виробів", яку Україна зобов'язалася імплементувати. У числі іншого, Директивою передбачена можливість для виробників вільно встановлювати мінімальні ціни на сигарети, а державне цінове регулювання може проводитися виключно за рахунок акцизів на сигарети. В результаті, КМУ подав у Верховну Раду законопроект №6568, яким пропонується норму про МРЦ на тютюн взагалі прибрати з Податкового Кодексу.

"Мінімальну ціну просувають красиво і креативно. Вводять придумані коефіцієнти, головне завдання яких - витіснення з ринку дешевих сигарет, які користуються масовим попитом", - пише Загородній.

Як зазначає Hubs, замість простої європейської формули контролю над цінами "собівартість плюс мінімальне податкове навантаження", почали видумуватися якісь аморфні коефіцієнти. Вони, в сумі з мінімальним акцизним зобов'язанням і повинні забезпечити надходження до бюджету в повному обсязі.

З посиланням на експертів видання пише, що такий підхід створить умови повної монополізації ринку тютюнових виробів. Малі виробники, що залишились, будуть змушені піти з ринку, а поява на ринку нових гравців стане неможливою.

Крім того, ЗМІ зазначає, що з легального ринку будуть "вимиті" недорогі тютюнові вироби і відкрита дорога для реалізації дешевих контрафактних сигарет.

"Щоб уникнути монополізації ринку, потрібно заборонити продаж сигарет нижче ціни собівартості з податковими витратами виробника без незрозумілих коефіцієнтів – як це робиться в багатьох країнах Європи. З незрозумілих причин... Мінфіну не вдається підняти адвалорну ставку акцизу, питання яке насправді вирішило би таке необхідне поповнення бюджету, а не замазувати проломи і піднімати прибуток міжнародним корпораціям", - пише Загородній.

За його інформацією, цим питанням нібито вже зацікавився Антимонопольний комітет України (АМК): "...шановному Антимонопольному комітетові, нарешті, пора починати працювати і розібратися в... діяльності "Укртютюна". Кажуть, що ними вже почали цікавитися".

alt