ua en ru

Експерт: за час мораторію на перевірку бізнесу влада повинна провести дерегуляцію економіки

Без системних кроків з підтримки бізнесу в Україні в 2016 році можна очікувати економічного зростання. Таку думку висловив експерт з питань економіки, акціонер групи компаній "КВВ Груп" Євген Казьмін.

"Потрібні суттєві стимули. Одних податкових змін, навіть якщо вони будуть добре опрацьовані, явно недостатньо", - підкреслив він.

Тому, за словами експерта, економічні дні, які були анонсовані профільним комітетом ВР на 12 листопада 2015 р., повинні проводитися не рідше, ніж раз на тиждень. Оскільки Україні потрібно вибиратися з боргової ями.

Казьмін позитивно оцінив законопроект про мораторій на перевірку малого бізнесу. Однак, за його словами, за вісім місяців мораторію парламент і уряд повинні провести значиму дерегуляцію економіки.

"Мораторій - це скоріше соціальна функція. В умовах реального падіння рівня життя переважної більшості громадян України людям треба дати не просто вижити, але, як кажуть, обрости жирком", - прокоментував фахівець.

Крім цього, за словами експерта, потрібно якнайшвидше спрощення митних процедур.

"Це повинні бути головні цілі митної реформи. Адже поки в цій сфері успіхів особливо не видно. Необхідна системна підтримка наших експортерів. Оскільки лише за дев'ять місяців цього року експорт впав на 33%", - зазначив Казьмін.

За його словами, в парламенті також розглядатиметься законопроект про створення експортно-кредитного агентства, яке має не тільки надавати дешеві кредити експортерам, але і страхувати, давати експортні гарантії, методологічну та інформаційну підтримку вітчизняним експортерам. Такі агентства працюють не тільки у всіх розвинених країнах, але і в динамічно розвинутих державах.

При цьому, додав експерт, нарешті потрібно вирішити проблему відшкодування ПДВ.

Нагадаємо, глава комітету з питань промислової політики і підприємництва, народний депутат Віктор Галасюк заявив, що Верховна Рада України у четвер, 12 листопада 2015 р., розгляне законопроекти про заборону перевірок малого і середнього бізнесу, запобігання рейдерства і скорочення дозвільних процедур у зовнішньоекономічній діяльності.