ua en ru

Експерт: збільшення експорту електроенергії допоможе компенсувати падіння споживання всередині країни

Голова Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер виступає за те, щоб Міненерго України якомога швидше розблокувало експорт енергії з України. Про це він заявив у коментарі українським ЗМІ.

"Сьогодні на українському ринку склалася парадоксальна ситуація. Блоки теплових електростанцій простоюють. ТЕС не виробляють електроенергію, а значить не отримують гроші, не можуть виплачувати зарплати, ремонтувати та обслуговувати обладнання, закуповувати вугілля. При цьому експорт електроенергії по ряду напрямків фактично заблоковано", - каже Олександр Пасхавер.

На його думку, коли станції не видають потужність в енергосистему, вони продовжують нести витрати по обслуговуванню устаткування.

"Тому в світовій практиці існує плата за потужність. В Україні такий підхід не застосовується. Щоб хоч якось вийти з ситуації потрібно дозволити виробникам заробляти самим, оперативно реагуючи на зміни енергобалансу і прибираючи непотрібні бар'єри і обмеження на експорт електроенергії", - вважає експерт.

Він підкреслив, що державна енергетична політика сьогодні повинна бути спрямована на стимулювання попиту на українське вугілля та електроенергію, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.

"Якщо через війну і кризу ми втратили споживання всередині країни, треба зробити все можливе, щоб продавати українську електроенергію на експорт", - зазначає експерт.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, в 2015 році Україна скоротила експорт електроенергії в грошовому обчисленні в 3,2 рази - до 150,057 млн дол. з 487,186 млн дол. у 2014 році. А в 2013 році Україна експортувала електроенергію на 580,194 млн дол.

Також повідомлялося, що Міненерго затвердило 13.01.2016 року прогнозний баланс електроенергії ОЕС України на 2016 рік, в якому передбачено відновлення експорту української електроенергії в Республіку Білорусь і Молдову в 2016 році і прогнозується в обсязі 3,6 і 2,0 млрд. Квтг відповідно.

Також, за даними ЗМІ, прогнозним балансом ОЕС України на 2016 рік передбачено відновлення експорту електроенергії до Польщі в обсязі 1,6 млрд. Квтг. Однак опитування скасування обмежень на експорт електроенергії в напрямку Білорусі та Молдови відноситься до компетенції Кабінету міністрів України.