ua en ru

Експерт: Україні потрібно "задавити" систему "кріпосного права"

Україні потрібно "задавити" систему "кріпосного права". Про це в інтерв'ю українським ЗМІ заявив Сергій Носенко, один з координаторів новоствореного громадського руху "Антикорупційний рух Валентина Наливайченка".

"Як тільки ми оголосили про створення "Антикорупційного руху", відразу посипалась купа беззаконня. Насамперед, ми надаємо конкретну допомогу людям, які потрапляють у скрутні ситуації, але ми розуміємо, що без змін у законодавстві боротися системно з корупцією неможливо", - заявив Сергій Носенко.

Говорячи про те, які зміни необхідно внести в українське законодавство і як їх реалізацію бачить "Антикорупційний рух", Сергій Носенко виділив відразу кілька найбільш проблемних галузей.

Зокрема, на думку експерта, корінних змін потребує податкова система. "Ми всі знаємо, що податкова - найбільш корумпована галузь. Ми всі знаємо, що ПДВ, його відшкодування та адміністрування - корінь корупції, - констатує він. - Якщо ПДВ - корінь зла, давайте його ліквідуємо і замінимо податком з продажів".

Як приклад успішного використання податку з продажу Сергій Носенко навів досвід США: "США, найбагатша країна світу, не користуються ПДВ, а використовують податок з продажів, який щодня надходить у скарбницю. При цьому американський підприємець податкову бачить максимум один раз у житті".

Ключовим бар'єром, що перешкоджає розвитку всієї країни, Сергій Носенко бачить українську бюрократію, яка, як він вважає, "сама себе самовиробляє". "Змінюються уряд, міністри, але вони приходять у ту ж саму бюрократичну середу. Той же самий апарат продукує ті ж самі документи, процедури", - пояснює він.

"Ми виступаємо за демонтаж всієї цієї бюрократичної системи, у якої все ще радянські корені, - підкреслив експерт. - Як кажуть про українську систему освіти: в Україні вчать жити в світі, якого у нас вже не існує. Тут з економікою можна ту ж саму провести паралель: наша державна машина функціонує не у відповідності з тим часом, в якому ми живемо".

Продовжуючи тему проблем в економічній сфері, активіст зазначив: "Необхідно демонтувати всю систему законодавства, зокрема і в тому розділі, який курирує Міністерство економіки: скасувати непотрібні регуляторні акти, квоти, ліцензії".

Так, на його думку, в питанні приватизації Міністр економіки "тягне гуму": "не Можна тягнути гуму: то ми приватизуємо, то не приватизуємо. Якщо стали на дорогу приватизації - потрібно нею йти".

Не змінилася, як вважає експерт, і система охорони здоров'я в Україні: "В Міністерстві охорони здоров'я як була мафія на закупівлі, так і залишилася".

Повертаючись до питання докорінної зміни всього українського законодавства, він зазначив: "В Україні один законодавчий акт нашаровується на іншу, а третій - вносить в них зміни. Виходить юридичний хаос. Можливо, в Англії ця система працює, але вона побудована на захист власності й особистості підприємця. А наша система побудована на принципах кріпосного права: задавити, задушити і не пустити. І ми до цих пір користуємося цією системою".

"Потрібно просто взяти певну галузь і знести там все законодавство: скасувати абсолютно всі регуляторні акти, сказати, що з завтрашнього дня ми працюємо цілком по-новому, і почати створювати прості документи", - вважає Сергій Носенко.

Він також звернув увагу на те, що в Україні прийнято політизувати економіку. "Влада нещодавно заявила: "Ми скоротили час для реєстрації бізнесу до 24 годин. Це так важливо". А що буде з нашим підприємцем після того, як його зареєструють? Далі він піде отримувати різні довідки. І ці митарства займуть тижніі. При цьому йому все будуть підморгувати з пропозицією "вирішити" питання".

"Ми повинні сказати, що приватна власність - це основа всього. Особа - священна, приватна власність - священна, і порушувати її не можна. Виходячи з цього, далі повинні бути прийняті базові закони", - упевнений активіст.