ua en ru

Експерт: серед нардепів залишаються класичні "тушки"

У разі відмови від розпуску парламенту кількість переходів депутатів між фракціями може зрости. Про це розповів політолог Володимир Цибулько.

"Перш за все, під загрозою ризику знаходиться фракція Народного фронту, особливо, якщо вона втратить своїх міністрів у складі уряду. Поки рекордсменом по втраті депутатів залишається фракція БПП, з часу створення якої з неї вийшли близько 20 членів", - сказав він.

"Основні причини виходу депутатів з фракцій - вихід по команді спонсора, незадоволеність своїм статусом або навіть ідеологічні відмінності. Залишаються в популяції депутатів і класичні "тушки", які продаються за гроші і потім починають гадити на своїх колишніх товаришів. Згідно з регламентом, депутати-мажоритарники мають більше свободи у переходах між фракціями, особливо, якщо вони були обрані в якості самовисуванців. Такі депутати, перш за все, залежать від своїх виборців, і часто свій вихід зі складу фракції пояснюють протиріччями між інтересами виборців і позицією фракції. Обрані за партійними списками формально взагалі зобов'язані увійти до складу партійної фракції, і у разі виходу повинні скласти мандат, хоча насправді тушки цим не займаються", - додав він.

За словами експерта, "подальша доля перебіжчиків складається по-різному".

"Мажоритарники, які вийшли з політичними мотиваціями, часто успішно інтегруються в нові політичні проекти, маючи за собою підтримку виборців в окрузі. У той же час, переманених списочників використовують переважно як одноразових спойлерів - для виконання брудної роботи, і місце таких депутатів в ієрархії знаходиться в самому низу - після партійних тітушок", - іронізує експерт.

Нагадаємо, за рік роботи Верховної Ради сьомого скликання 43 депутати вийшли зі своїх фракцій, а для частини з них це було пов'язано з призначенням на посади в уряді. Недавно колишній депутат з фракції Радикальної партії Артем Вітко дав інтерв'ю для ЗМІ, в якому піддав критиці своїх колишніх колег по фракції.