ua en ru

Експерт розповів, чим можуть бути спровоковані протести шахтарів

Експерт розповів, чим можуть бути спровоковані протести шахтарів Фото: Юрій Корольчук (radiosvoboda.org)

Корольчук пояснив, до чого призводить ігнорування ринкових механізмів

Загострення соціальної напруженості серед шахтарів державних шахт Західної України є наслідком багаторічної практики гальмування ринкових реформ у вугільній галузі. Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Парадоксально, але шахти не можуть розплатитися з працівниками, незважаючи на те, що відпускна ціна державного вугілля на сьогодні значно вища за ціну, визначену для енергетиків за формулою Роттредам+ (2113 грн/тонна) і відповідає поточним котируванням провідних світових вугільних хабів – 2425 грн/тонна", - написав він.

На думку Корольчука, до високої собівартості вугілля могла призвести існуюча в Україні неринкова ручна модель встановлення ціни вугілля.

"Практика показала, що ігнорування ринкових механізмів і пострадянський принцип розрахунку ціни від собівартості веде не до зниження вартості енергоносіїв, а до стимулювання неефективності. Адже різниця між "низькою" ціною і реальною собівартістю покривалася за рахунок бюджету країни. При цьому витратна частина роздувалася, ефективність видобутку знижувалася, собівартість зростала", - сказав експерт.

У підсумку, за його словами, страждають усі: "Шахтарі не отримують зарплати, а енергетики платять за їх вугілля ціну вищу, ніж передбачено в їх тарифі".

Експерт розповів, чим можуть бути спровоковані протести шахтарів

Як повідомляв голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, 58 гірників шахти "Бужанська" ДП "Волиньвугілля" знаходяться під землею на знак протесту проти заборгованості по зарплаті. За його словами, гірникам шахти "Бужанська" в повному обсязі не виплачена зарплата за серпень, "всього лише 10 відсотків - за вересень, і ні копійки за жовтень". Працівникам інфраструктурних підрозділів, в яких зовсім мізерні зарплати, заборгували ще за липень.

За рішенням Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, з 1 листопада 2017 року ціна реалізації вугілля державних шахт для теплової генерації (ТЕС і ТЕЦ) підвищена на 10% – з 2200 до 2425 грн/тонну.

В тарифі для теплової генерації ціна вугілля, визначена за формулою "Роттердам+", становить 2113 грн/тонну, що на 312 гривень нижче за ціну вугілля державних шахт.