ua en ru

Експерт: Представники бізнесу вважають абсурдним створення фінансової поліції в структурі Міндоходів

Ідею створення фінансової поліції в структурі Міністерства доходів і зборів вважають абсурдною і представники бізнесу, і експерти, і політики. Таку думку РБК-Україна висловив політичний аналітик Максим Міхайленко.

Причину такого відношення автор бачить в тому, що і бізнесмени і політики переконані в тому, що "замість боротьби з реальними корупціонерами, у відомстві Олександра Клименка закручуватимуть гайки підприємцям". "Адже якщо в руках одного відомства сконцентровані функції нагляду, розслідування і покарання, завжди існує спокуса перевищити повноваження", - вважає експерт.

На думку Максима Міхайленко: "Ініціатива створення фінансової поліції як органу, покликаного боротися зі всіма економічними злочинами, не є українським ноу-хау. Тим більше що у нас протидією подібного роду злочинам займаються і податкова міліція, і управління по боротьбі з економічною і організованою злочинністю МВС, і управління по захисту економіки СБУ, і Держфінінспекція, і митниця. А у семи няньок, як відомо, дитя без ока".

Михайленко вважає, що з "біловоротничковою" економічною злочинністю змогла б боротися, незалежна від чиновників фінансова поліція. "Тому єдиний координуючий орган, наділений відповідними функціями, необхідний. Про що свідчить досвід інших країн. Проте в наших реаліях все йде до того, що в цілому правильна ідея не лише не буде втілена в життя, але і спровокує сплеск невдоволення серед підприємців. Мабуть ті, хто планував підпорядкувати фінансову поліцію Міндоходов і зборів, забули податковий майдан", - сказав Михайленко.

"Отже якщо для Президента, якому через два роки треба буде переобиратися на другий термін, економічна безпека держави, боротьба з корупцією і захист підприємництва не порожні слова, йому доведеться зупинити нав'язуваний олігархами і силовиками сценарій створення "податкового монстра". Інакше в 2015 році в Україні може бути інший Президент", - робить висновок експерт.