ua en ru

Експерт пояснив причини падіння цін на нафту в червні

Експерт пояснив причини падіння цін на нафту в червні Фото: нафта продовжує дорожчати (gazprom.ru)

Ринки емоційно реагують на негатив і ігнорують позитивні новини

З початку липня бочка Brent впала на 16%, при цьому практично безвідкатне зниження йшло три тижні поспіль. Про причини і наслідки падіння цін на нафту розповів старший аналітик "Альпарі" Роман Ткачук.

"Позитив від травневої операції ОПЕК+ тривав недовго. Ринки швидко усвідомили, що ефект від нього компенсується зростанням видобутку в інших країнах - США, Лівії, Нігерії, Іраку, Бразилії, - заявив аналітик.

Зазначимо, у США за останній рік активізувалися сланцеві проекти, особливо на Permian родовищах. Кількості активно працюючих бурових зросла до 747 - максимум з серпня 2015 року (пік "сланцевої революції"). У Лівії видобуток досяг 885 млн барелів на добу, а Нігерія до серпня планує збільшити експорт в 1,5 рази. Запаси нафти в танкерах знаходяться на річних максимумах. При цьому попит на нафту з боку азіатських країн (Китаю, Японії, Індії) в цьому році не дотягує до прогнозів.

"Нафта опинилася під тиском "ведмедів". Ринки надмірно емоційно реагують на негатив і ігнорують позитивні новини. Як відомо, страх і жадібність правлять ринками. Лише наприкінці цього тижня падіння нафтових котирувань призупинилося. Не було б щастя, так нещастя допомогло - на Мексиканську затоку обрушився шторм Сінді, призупинивши майже 20% видобутку в США", - пояснив Роман Ткачук.

За його словами, "ведмежий" тренд поки залишається в силі. Наступного тижня Brent може опуститися до 43-44 доларів. Можливий сценарій спуску до 40 доларів, і навіть нижче. Але якщо це і відбудеться, то лише на короткостроковий період. При таких цінах на нафту розробка більшості сланцевих родовищ нерентабельне. На погляд експерта, від рівня 40 доларів можна займати довгі позиції по нафті.

"У середньостроковій перспективі для Brent залишається актуальним боковик 40-60 доларів. Сьогодні в 20:00 будуть опубліковані дані по кількості активно працюючих бурових від Baker Hughes - вони зададуть настрій на нафтовому ринку на наступний тиждень", - підкреслив Роман Ткачук.