ua en ru

Експерт пояснив, чому окупанти проводять контратаки у Харківській області

Експерт пояснив, чому окупанти проводять контратаки у Харківській області Фото: російські війська підтягнули резерви до Харківської області (GettyImages)

Російські окупанти в Харківській області за останній тиждень змогли поліпшити свої позиції. Йдеться про так званий харківський напрямок, який простягається на північ від обласного центру.

Саме там ЗСУ проводили успішний контрнаступ, видавлюючи ворога до російсько-українського кордону. Втім, українські бійці могли б наблизитися до східної частини області, яка зараз перебуває в окупації, але агресор зміцнив свої сили і пішов у контратаки на північний схід від Харкова.

"Росіяни підтягнули туди резерви, в першу чергу артилерійські підрозділи, і почали завдавати удари по наших силах. Українські війська були змушені відступати, оскільки не було можливості протидіяти на рівних артилерійським підрозділам РФ. Загалом співвідношення сил і засобів на сьогодні становить 1 до 10 на користь Росії", - пояснив виданню екс-начальник прес-служби Генштабу, полковник ЗСУ Владислав Селезньов.

Таким чином, ворог знову отримав фізичну можливість бити по Харкову не тільки з реактивних систем, але і зі ствольної артилерії, однак облцентр зараз не є мішенню для штурму.

Річ у тім, що агресору критично важливо не допустити просування ЗСУ на схід області. Там - від Вовчанська, поруч із російським кордоном, через Великий Бурлук і Куп'янськ - проходять ключові комунікації, що забезпечують величезне угруповання ворога в районі Ізюма.

"Це те саме угруповання військ, яке планує наступати на Слов'янськ і Краматорськ Донецької області. Їх там орієнтовно 20 БТГр (батальйонних тактичних груп - ред.). Плюс до цього району росіяни стягують ствольну і реактивну артилерію. Тобто для реалізації логістики до району Ізюма окупанти утримують оборону в східній частині Харківської області", - зазначив Селезньов.

Нагадаємо, за даними Генштабу, противник намагався провести розвідку боєм в районі населеного пункту Кочубіївка. Наші воїни відповіли влучним вогнем, і ворог відійшов.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.