ua en ru

Експерт назвав мету Росії на окупованій Запорізькій АЕС

Експерт назвав мету Росії на окупованій Запорізькій АЕС Фото: росіяни хочуть відключити Запорізьку АЕС від України (Getty Images)

Метою Росії на захопленій Запорізькій АЕС є ядерний шантаж. Також Кремль хоче від'єднати станцію від енергосистеми України та підключити її до єдиної енергетичної системи РФ, включаючи окупований Крим.

Таку можливу ціль окупантів на ЗАЕС назвав у коментарі РБК-Україна директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко.

"До 1 вересня 2022 року "Росатом" планує завершити всі технічні роботи для цієї мети, в тому числі і пов'язані з відновленням ліній електропередач у напрямку Криму", - каже експерт.

Разом з тим, джерела РБК-Україна в органах влади підтвердили, що такий сценарій дійсно може плануватися.

"Ми не можемо цього виключати. Це можливо і теоретично, і практично. Але для перемикання на енергосистему РФ буде потрібно певний час", - розповіло джерело виданню.

Нагадаємо, 5 серпня росіяни двічі за день обстріляли територію Запорізької АЕС. Три снаряди влучили біля одного з енергоблоків, де розташований ядерний реактор.

Після чого, наступного дня ворожі обстріли продовжилися. На що "Енергоатомі" заявили, що росіяни обстрілами ЗАЕС мають намір повністю знеструмити південь України.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.