ua en ru

Експерт: у "Нафтогазі" намагаються призначити контрольованих членів правління

Експерт: у "Нафтогазі" намагаються призначити контрольованих членів правління

У компанії "Нафтогаз" намагаються призначити контрольованих членів правління. Про це заявив президент Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко, повідомляє прес-служба Центру.

Зокрема, Центр правового аналізу зазначає, що новими членами правління "Нафтогазу" намагаються призначити Ярослава Теклюка - директора юридичного департаменту НАКу; Віталія Щербенка - директора з питань енергозбереження і матеріально-технічного забезпечення НАКу; Олега Прохоренка - голову "Укргазвидобування"; Юрія Вітренка - директора з розвитку бізнесу НАКу; Романа Белягу - директора з формування методології закупівель підприємствами сфери корпоративного управління НАКу; Ігоря Прокопіва - голову "Укртрансгазу".


"З 6 кандидатів 5 є наближеними до Юрія Вітренка, і у разі підписання міністром економіки Степаном Кубівим або його заступниками наказу про призначення саме цих членів правління "Нафтогазу" – Вітренко отримає повний оперативний контроль над правлінням "Нафтогазу", а відповідно й над стратегічними нафтогазовими підприємствами через призначення лояльних собі членів правління в склад виконавчих органів усіх дочірніх підприємств і ПАТ", - зазначає Центр правового аналізу та дослідження політичних ризиків.

Дяденко також наголошує, що ці дії Вітренко з Коболєвим намагалися провести "дуже швидко і таємно", за тиждень до обрання Номінаційним комітетом уряду незалежних членів Наглядової Ради "Нафтогазу".

"Згідно зі статутом, саме нова Наглядова рада "Нафтогазу" вже в травні 2016 року повинна визначити організаційну структуру компанії, а новостворений незалежний комітет Наглядової Ради з призначень та винагород – рекомендувати головному акціонеру – Мінекономрозвитку – затвердити новий кількісний та персональний склад правління", - каже експерт.

Він також проаналізував призначення в державній компанії "Укргазвидобування". Зокрема, експерт звернув увагу на "сумнівний", за його словами, конкурс на голову правління УГВ, який тривав 5 днів.

"На посаду першого заступника Прохоренка було призначено молодшого партнера Вітренка та Коболєва, який працював у їх спільному бізнесі - компанії "АУА-Кепітал" Олександра Романюка (він також спільно навчався з Вітренко), який за довіреністю отримав майже всі повноваження першої особи ПАТ "Укргазвидобування" та контроль над державними закупівлями", - зазначає експерт.

Центр Правового аналізу також наголошує на призначенні директором з безпеки "Укргазвидобування" Григорія Супруна – батька Андрія Супруна – однокласника, одногрупника та сусіда Коболєва, який вже другий рік є керівником дочірнього підприємства "Нафтогазу" ДП "Вуглесинтезгаз".

За даними Центру, контроль за системою закупівель МТР "Нафтогазу" та запровадження програми енергозбереження також віддано другу Коболєва й Вітренка – Віталію Щербенку, який не має профільної освіти, а останні 7 років працював керівником художньої галереї та не має жодного відношення ні до закупівель, ні енергозбереження.

У прес-службі Центру зазначають, що контроль за всіма газорозподільними мережами України віддано близькому другу Вітренка – Олегу Діденку, дружину якого призначено директором оздоровчого комплексу "Укргазвидобування" "Червона Рута".