ua en ru

Експерт: міжнародні закупівлі ліків відкривають Україну для низькосортних препаратів з країн третього світу

Експерт: міжнародні закупівлі ліків відкривають Україну для низькосортних препаратів з країн третього світу

Закупівлі ліків через міжнародних посередників (ПРООН, Crown Agents, ЮНІСЕФ та ін.) не змогли перемогти корупцію, зате відкривають шлях в Україну низькоякісним ліків з Індії та інших країн третього світу. Про це заявив голова Координаційної ради організації "Медичний контроль" Ігор Щедрін.

"Всі ми пам'ятаємо, що в МОЗ крадуть на закупівлях. Щоб цього уникнути, рік тому вирішили передати закупівлі профільним міжнародним організаціям: ПРООН, Crown Agents, ЮНІСЕФ. Днями ряд борців з корупцією відзвітували, що досягнуті значні успіхи, що є економія в 30-60% на закупівлі, але конкретних назв препаратів не було. А зараз з'явилися. І люди, які розбираються в темі, не просто не плескають у долоні, а в передінфаркті... За фактом, закуповуються препарати (наприклад, по програмі боротьби з дитячою онкологією), які ніколи раніше навіть не тестувалися на дітях: "Іматініб", "Вінкристин Мілі", "Етопозид Мілі". В інструкції до "Этопозиду" взагалі написано, що для дітей до 2 років його не застосовувати", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

За словами експерта, цілий ряд препаратів, які міжнародні організації закупили для України, не застосовувалися раніше ні в одній країні світу.

"Нам обіцяли, що будуть закуповувати високоякісні ліки. Але, наприклад, "Людмила Фарм" буде поставляти МОЗ "відмінний європейський" препарат "Альвотиніб", який, крім України, зареєстрований тільки в Боснії та Герцеговині і в Казахстані. Мальтійська фірма "Pharmadox", що його нібито виробляє, володіє тільки сайтом-візиткою. Насправді "Pharmadox" - посередники, а виробник - на Балканах. У список ліків, що закуповуються, замість "хороших європейських препаратів" потрапляють такі речі, як той же метотрексат, торгова назва - "Vistrexate". Країна походження - Індія. Цей препарат роблять в індійському гірському селі Bhatoli Kalan, виробник фірма "Venus Remedies". Пошук в Google препарату дає аж цілих 8 посилань, з них 1 - інструкція для України (ні в одній іншій країні її немає). Це означає, що в світі він ніде не застосовується. Препарат возять тільки в Україну", - розповів активіст.

Таким чином, за словами Щедріна, "замість недорогих, але якісних ліків, для України закуповується "крейда", розфасована в нетрях Індії".

Що стосується боротьби з корупцією, тут, за даними Щедріна, теж немає ніяких позитивних результатів.

"Нам обіцяли, що будуть закуповувати безпосередньо у виробника. Нічого подібного: закуповують через посередників, як і раніше. Нам обіцяли, що постачальники зміняться на міжнародних. Нічого подібного: закуповують у все тих же українських посередників, що й раніше: "Людмила Фарм", "БАДМ" та інших фігурантів розслідувань "Наші Гроші".

Нагадаємо, як відзначали експерти, закон, що передбачає передачу держзакупівель ліків міжнародним організаціям, тривалий час лобіювали громадські організації, зокрема "Пацієнти України" та "Центр протидії корупції". За даними ЗМІ, наприкінці 2015 року Міністерство охорони здоров'я уклало договори про закупівлі ліків на суму близько 2 млрд грн через шістьох міжнародних посередників, у т. ч. Програму розвитку Організації Об'єднаних націй, британську Crown Agents, дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ та інші.