ua en ru

Експерт: Ляшко може зламати "кремлівські плани"

Експерт: Ляшко може зламати "кремлівські плани"

Голосування за зміни до Конституції будуть проходити складно, і поки що їх результат не можна гарантувати. Про це заявив політолог Вадим Карасьов у коментарі українським ЗМІ.

"Всі ми пам'ятаємо, наскільки гарячими були дебати 31 серпня, а протестні акції навколо парламенту закінчилися трагічно. Спецслужбам потрібно в цьому випадку готуватися до нових викликів більш грунтовно, і залучати до співпраці помірних протестувальників. Спільними зусиллями набагато більше шансів уникнути провокацій", - сказав Карасьов.

Він зазначив, що для остаточного затвердження тексту змін необхідно 300 голосів, але "основним каменем спотикання є пропозиція про особливий порядок самоврядування для деяких районів".

"Опоненти цієї ідеї звинувачують авторів в потуранні Кремлю і здачі національних інтересів. Дійсно, після візиту Гризлова стає очевидним, що Росія бажає прискорити події: дотиснути виконання "Мінська-2", розв'язати собі руки на Донбасі і вимагати скасування західних санкцій", - заявив експерт.

За словами Карасьова, "в серпні найбільш радикально проти конституційної реформи виступала фракція Ляшко, яка блокувала президію, шуміла і звинувачувала більшість у всіх гріхах, а після голосування радикали демонстративно покинули коаліцію".

"Можна очікувати подібних протестів і зараз. Для багатьох тих депутатів, які вагаються, публічні звинувачення у "зраді" можуть стати вирішальним чинником для відмови від голосування. Відповідно, завдання прихильників нової Конституції - мінімізувати дебати, з'єднати голосування з іншими питаннями, і взагалі - відволікти увагу. Чим більше часу на дебати - тим голосніші аргументи Ляшка і менше шансів на 300 голосів", - додав політолог.

У зв'язку з цим, на думку Карасьова, саме Ляшко "зможе зламати кремлівські плани".

"Але треба відразу бути готовими, що і позитивне, і негативне голосування призведе до нового витка політичної кризи, і спричинить ряд пов'язаних подій у внутрішній і зовнішній політиці, реакцію бірж, валютного курсу, регіональних еліт, тому важливо провести відкрите обговорення з суспільством, експертами, і "випустити пар" ще до парламентських баталій", - пропонує експерт.