ua en ru

Експерт: найближчі півтора року металургам буде складно повернути втрачені позиції на ринку ЄС

Для українських металургів ситуація на світовому ринку за останній рік значно погіршилася, і кардинальних поліпшень в найближчому майбутньому не передбачається. Таку думку висловив експерт з питань економіки, акціонер групи компаній "КВВ Груп" Євген Казьмін.

За його словами, в жовтні 2015 року ціни на металопрокат опустилися до позначок, яких ринок не бачив останні 20 років, а за останні півтора року вартість залізорудної сировини знизилася більш ніж на 50%. Він звернув увагу, що тільки за останній тиждень експортні ціни на український чавун на європейському ринку скоротилися ще на 15%, до 155-160 дол./т.

"У металургії спостерігається криза надвиробництва, через що ціни на міжнародних ринках падають вже тривалий час", - сказав Казьмін.

Ключовим фактором негативної світової кон'юнктури, вважає експерт, є зниження попиту в Китаї через уповільнення зростання в цій країні.

Сильно посилилася конкуренція на ринку Євросоюзу. Експерт нагадав, що загальне падіння українського експорту в ЄС в першій половині поточного року склало 36%. При цьому Казьмін підкреслив, що найбільш значуща частина цього падіння припадає на продукцію гірничо-металургійної галузі. За його словами, у вересні Україна випала з першої десятки країн - виробників сталі. У жовтні продовжилося падіння виробництва в металургії нашої країни. В цілому за перші 10 місяців цього року вітчизняні металургійні підприємства скоротили виробництво порівняно з січнем-жовтнем 2014-го на 18,4%, до 19,117 млн тонн.

"Все це викликано не тільки зниженням світового попиту в різних країнах. Вплинув конфлікт на Донбасі, руйнування інфраструктури, а також проблеми, викликані валютною і банківською кризами. Повернути позиції, наприклад, на ринку ЄС буде дуже складно", - стверджує Казьмін.

Експерт зазначив, що європейські металурги, щоб вижити, вимагають від влади все більше захисних заходів. У зв'язку з цим лише за останній рік в металургійній галузі Європи введено ряд антидемпінгових заходів. Зокрема, в березні ЄС оголошував про наміри ввести мита на холоднокатану нержавіючу сталь з Китаю і Тайваню. У травні європейські влада ввела мита на певні види електротехнічної сталі з Китаю, Японії, Росії, Південної Кореї і США, а також обіцяла розглянути запровадження антидемпінгових заходів щодо сталеливарної продукції з Росії і Китаю.

За словами Казьміна, для того щоб зупинити падіння цін і дочекатися відновлення попиту, галузі необхідно скоротити глобальний надлишок потужностей, у тому числі в Європі. З часу фінансової кризи 2008 року в ЄС металургійні потужності були скорочені лише на 5%. Через глобальне зниження попиту норма прибутку металургійних підприємств знизилася, а завантаження потужностей в Європі в 2014-му склало 80%.

"Однак компанії не мають наміру втрачати ринкову частку і нести витрати, пов'язані з закриттям заводів. Також європейські політики не хочуть, щоб на тлі слабкого економічного зростання підприємства скорочували працівників і виробництво. Тому в ЄС уряду традиційно підтримують металургійну галузь сильніше за інших", - підкреслив акціонер "КВВ Груп".

При цьому Казьмін додав, що невеликим бонусом буде деяке збільшення попиту на ринку ЄС на металопрокат. У 2016 році зростання попиту оцінюється в 2%. До того ж, на його думку, Китай більше не зможе нарощувати свій експорт, який ріс у 2014-му і на початку 2015 року, - вже у вересні експорт китайських металургів знизився на 20%.

"Що стосується України, є відчуття, що вітчизняна металургія досягла свого дна. Якщо це так, і конфлікт на Донбасі не відновиться, робота галузі повинна стабілізуватися", - підсумував Казьмін.

Як відомо, днями була опублікована доповідь аналітиків британського інжинірингового агентства MEPS. У ній йшлося про те, що перед тим, як на ринку наступить відновлення цін на сталь, ми будемо свідками грандіозних злиттів і поглинань в сталеливарній галузі. Найцікавіше почнеться вже в кінці поточного року, коли ціни на сталь досягнуть дна. У наступному році ситуація на ринку буде стабільно поганий, але вже в 2017-му аналітики MEPS чекають зростання світових цін на металопродукцію.