ua en ru

Екс-заступник голови НБУ пояснив, чому Рибалка не може очолювати фінкомітет

Екс-заступник голови НБУ пояснив, чому Рибалка не може очолювати фінкомітет Фото: Ярослав Солтис (джерело фото - Ukrlife.tv)

На думку екс-заступника голови НБУ, Рибалка не є спеціалістом зі сфери, якою він займається

Заступник голови правління Національного банку України (НБУ) з 1998 до 2003 року, директор з інституційних відносин, радник правління банку UniCredit Bank Ярослав Солтис вважає, що народний депутат (Радикальна партія Олега Ляшко) Сергій Рибалка не може очолювати парламентський комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності через відсутність профільної освіти. Таку думку Солтис висловив в прямому ефірі телеканалу NewsOne.

Зокрема, він зазначив, що однією з головних причин фінансової нестабільності в країні є відсутність комунікації між керівництвом НБУ та комітетом Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності, який очолює Сергій Рибалка.

"Комунікації з профільним комітетом у Нацбанку не було. По-перше, у профільному комітеті, там практично немає з ким комунікувати. Тому що керівник цього комітету (Сергій Рибалка, - ред) не є спеціалістом зі сфери, якою він займається", - зазначив Солтис.

Ще однією причиною проблем у фінансовій сфері країни, на думку банкіра, є відсутність у Рибалки профільної освіти. Зазначимо, згідно з офіційною біографією голови фінкомітету, у 2000 році він закінчив Національну металургійну академію України за фахом "Металургія чорних металів", а у 2003 році - Юридичну академію Міністерства внутрішніх справ України за спеціальністю "Правознавство".

"Він не знає теми, якою він займається. У нього немає освіти реальної, мені так здається. Слухаючи його я не відчуваю, що він знає тему, про яку він говорить і якою він керує. Йому важко працювати", - зазначив Солтис.

Разом з тим, він зауважив, що питання відставки Рибалки з посади очільника профільного комітету ВР цілком і повністю лежить на совісті Верховної Ради, і лише народні депутати можуть змінити ситуацію на краще. "Зміну голови комітету повинні ініціювати народні депутати, якщо вони бачать, що працює їх керівник незадовільно", - додав екс-заступник голови НБУ.

Нагадаємо, як повідомляли українські ЗМІ з посиланням на матеріали суду, рахунки компанії "Снек Експорт" (Дніпро), яка належить батькові депутата Верховної Ради Сергія Рибалки, були заарештовані 5 квітня Печерським районним судом.