ua en ru

Екс-заступник голови Адміністрації морських портів визнав себе винним у розкраданні коштів

Екс-заступник голови Адміністрації морських портів визнав себе винним у розкраданні коштів Фото: Ігор Шуба (uspa.gov.ua)

Також екс-посадовець АМПУ відшкодував завдані збитки

Колишній заступник голови Адміністрації морських портів України (АМПУ) Ігор Шуба, котрий є фігурантом справи про розкрадання 247 мільйонів гривень на тендерах із послуг днопоглиблення, визнав себе винним та відшкодував завдані збитки. Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, яким змінений запобіжний захід, передає "Слово і Діло".

Як вказано у рішенні суду, прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Віталій Пономаренко на початку березня виділив матеріали справи АМПУ щодо Шуби в окреме кримінальне провадження.

Згодом, в середині березня прокурор Пономаренко виніс постанову про закриття кримінального провадження щодо Шуби за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (розтрата, розкрадання майна або заволодіння ним). Зі змісту постанови випливає, що дії підозрюваного про підписання одного з договорів були перекваліфіковані з ч. 5 ст. 191 ККУ на ч. 2 ст. 367 ККУ (службова недбалість).

Також прокурор у зв’язку з відсутністю складу кримінального злочину закрив кримінальне провадження за тією ж ч. 5 ст. 191 ККУ щодо Шуби з виконання іншого договору. Зазначається, що у виділеному провадженні екс-заступнику голови АМПУ повідомили про підозру за службову недбалість.

Сторона захисту Шуби подала клопотання про зміну запобіжного заходу. Адвокат зазначив, що його клієнт повністю визнав провину в службовій недбалості, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю злочину й повністю відшкодував завдані збитки в сумі 734,1 тис. гривень, розмір яких був визначений у новій підозрі.

Також адвокат подав клопотання змінити Шубі запобіжний захід у вигляді застави в 734,1 тис. гривень на особисте зобов'язання та покласти на нього обов'язки прибувати за першим викликом та утримуватися від спілкування з фігурантами справи АМПУ.

У свою чергу прокурор САП не заперечував проти задоволення клопотання. Суд ухвалив задовольнити клопотання адвоката Шуби.

Нагадаємо, раніше Національне антикорупційне бюро України завершило розслідування справи про зловживання при закупівлі послуг з днопоглиблення державним підприємством "Адміністрація морських портів України".

Зокрема, детективи повідомили про завершення розслідування сімом підозрюваним у заволодінні понад 247 млн гривень АМПУ. У привласненні, розтраті і заволодінням майна підозрюються екс-глава АМПУ Андрій Амелін, колишній перший заступник екс-начальник відділу закупівель, заступник начальника Одеського філіалу АМПУ, директор і бенефіціар ТОВ "Техморгідробуд Миколаїв", а також бенефіціар нерезидента.