ua en ru

Екс-керівники "Амстора" намагаються приховати причетність до фінансування терористів

Екс-керуючі торгової мережі "Амстор" планують ліквідувати компанію ТОВ "Преміумторг", яка контролювала фінансові потоки магазинів, що знаходяться в зоні АТО і, за даними ЗМІ, могла сплачувати податки до бюджетів невизнаних ДНР і ЛНР. Відповідна інформація міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб.

Зокрема, там зазначається, що ТОВ "Премиумторг", зареєстроване в жовтні 2014 р. Ворошиловським районним управлінням юстиції в Донецьку, з 21 січня перебуває "у стані ліквідації". Головою ліквідаційної комісії призначено директора підприємства 22-річна Ольга Лобода.

Нагадаємо, в грудні 2014 р. в соціальних мережах почали з'являтися фото чеків з донецьких магазинів "Амстор" на яких замість ТОВ "Торговий дім "Амстор" вибивалася компанія ТОВ "Премиумторг" і не вказувався розмір ПДВ (0%).

Основний власник мережі компанія "Смарт-Холдинг" провела фінансовий аудит роботи підприємства ГК "Амстор" і встановила, що з рахунків цих підприємств "Амстора" гроші переводилися на підставні компанії. У зв'язку з цим було прийнято рішення провести заміну менеджменту компаній, що входять до ГК "Амстор".

Один з екс-керівників мережею Олександр Вагоровський у своїх інтерв'ю стверджує, що ЦК "Амстор" з липня 2014 р. нібито не мав ніякого відношення до роботи магазинів мережі на територіях не підконтрольних Україні. Однак на початку січня в ЗМІ, з посиланням на джерела в правоохоронних органах, з'явилася інформація, що 5 січня 2015 р. управління СБУ України в Запорізькій області відкрило кримінальне провадження за 258(5) статті за фактом фінансування тероризму торгової мережі "Амстор".

Оперативники припускають, що гроші, виручені в мережі "Амстор" йшли на фінансування терористичних груп, які діяли на території Донбасу.

За даними джерел в правоохоронних органах, в ході досудового слідства встановлено, що у оператора торгової мережі "Амстор" компанії ТОВ "Торгівельний будинок "Амстор" (з грудня 2014 р. - "Амстор Трейд") в офісах, розташованих на підконтрольній владі території відсутні які-небудь документи, т. к. за поясненням співробітників служби охорони вони вивезені в Донецьк. Крім того, знищена інформація в ІТ-системах, з касових апаратів вилучені жорсткі диски. Також повідомляється, що в одному з підвалів офісу в Дніпропетровську виявлені робочі роздруківки нормативних актів самопроголошеної ДНР регламентують порядок сплати податків в бюджет терористичної організації.

Нагадаємо, що 31 грудня 2014 р. озброєні люди заблокували роботу ряду магазинів мережі "Амстор" в Києві, Запоріжжі, Дніпропетровську, Маріуполі та інших містах.

"Смарт-холдинг", основний акціонер "Амстора", заявив, що озброєні люди, які блокували магазини мережі, діяли за вказівкою її колишнього керуючого і міноритарного акціонера Володимира Вагаровского. Екс-керуючий не погодився з рішенням головних власників про відсторонення його від управління групою компаній "Амстор" і робить все, щоб дестабілізувати роботу торгових центрів і приховати обсяги розкрадань. Результати аудиту, проведеного головним акціонером, виявили спроби Ст. Вагоровського присвоїти компанію, а також розкрадання грошових коштів для особистого збагачення.

Головний акціонер рітейлера - "Смарт-Холдинг" - звернувся в правоохоронні органи і закликав співробітників зберегти стабільну роботу всіх підприємств групи компаній "Амстор". Екс-керуючий шантажує менеджмент магазинів, примушує не виходити на роботу і приховувати торгову виручку від інкасації.

Компанія "Гелабран Реал Істейт" - акціонер, який стояв біля витоків створення групи компаній "Амстор", підтримав головного акціонера групи - "Смарт-Холдинг" у прагненні стабілізувати роботу торгових центрів "Амстор" по всій Україні. У повідомленні компанії сказано: "Ми засуджуємо дії міноритарного акціонера Володимира Вагоровського і колишнього менеджменту в особі Олександра Вагоровського, які призвели до зупинки роботи магазинів".

Екс-керівники "Амстора" намагаються приховати причетність до фінансування терористів

Екс-керівники "Амстора" намагаються приховати причетність до фінансування терористів