ua en ru

Екс-президента Гондурасу екстрадовано до США за звинуваченням у контрабанді наркотиків і зброї

Екс-президента Гондурасу екстрадовано до США за звинуваченням у контрабанді наркотиків і зброї Фото: екс-президент Гондурасу Хуан Орландо Ернандес (wikipedia.org)

Уряд США оприлюднив звинувачення проти колишнього президента Гондурасу Хуана Орландо Ернандеса. Його звинувачують в участі у ввезенні в країну кокаїну і вогнепальної зброї. Ернандеса екстрадували до Сполучених Штатів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Федеральні прокурори Манхеттена заявили, що Ернандес отримав мільйони доларів від організацій, що займаються незаконним обігом наркотиків, в тому числі від колишнього лідера мексиканського картелю Сіналоа - Хоакіна "Ель Чапо" Гусмана.

Ернандес використовував ці кошти для власного збагачення і фінансування своїх політичних кампаній.

В обмін на це Ернандес та інші офіційні особи Гондурасу надали наркоторговцям захист від розслідування та арешту. Картелю також надали доступ до правоохоронних органів та військової інформації.

Крім того, завдяки Ернандесу Гондурас не екстрадував учасників наркокартелю до Сполучених Штатів.

"Ернандес зловживав своїм становищем президента Гондурасу з 2014 по 2022 рік, щоб керувати країною як наркодержавою", - заявив генеральний прокурор США Меррік Гарланд.

Він також зазначив, що Ернандес тісно співпрацював з іншими чиновниками, щоб захистити партії кокаїну, що прямують до Сполучених Штатів.