ua en ru

Екс-прем'єру Ісландії загрожує два роки в'язниці за звинуваченням у сприянні фінансовій кризі

Екс-прем'єру Ісландії Гейру Хорде загрожує два роки в'язниці за звинуваченням у халатній поведінці, яка сприяла фінансовому колапсу країни в 2008 році. Таким чином, Хорде став першим політиком у світі, якого намагаються притягнути до судової відповідальності за економічну кризу, повідомляє РБК daily.
Спеціальний суд розпочав процес над Хорде, що займав крісло прем'єр-міністра Ісландії з червня 2006 по лютий 2009 рр. Він постав перед 15 членами суду, з яких вісім осіб є членами парламенту, а ще семеро - юристами.
За даними спеціальної комісії, 60-річний політик знехтував своїми службовими обов'язками і не врахував інформацію про загрозу колапсу ісландських банків. Як вважає звинувачення, він мав змусити три найбільших фінансових інститути - Landsbanki, Kaupthing Bank і Glitnir Bank - переглянути свої баланси. У результаті його бездіяльності країна, що займала до кризи п'яте місце за рівнем ВВП на душу населення, була змушена звернутися по допомогу до МВФ, а курс крони впав на 80%.
Крім того, прокуратура звинувачує Хорде в тому, що він не проконтролював ситуацію навколо Icesave, "дочки" одного з провідних банків країни, Landsbanki. Через банкрутство фінансової групи Landsbanki і Icesave в жовтні 2008 року своїх заощаджень позбулися понад 350 тис. громадян Великобританії і Нідерландів. Тепер на Рейк'явік чекають судові позови від цих країн, які вимагають повернути майже 6 млрд долл., витрачених на компенсації вкладникам.