ua en ru

Екс-представник Греції в МВФ: Грецькі банки за три роки можуть втратити 30 млрд євро через проблемні кредити

Грецькі банки можуть втратити 30 млрд євро через проблемні кредити в найближчі три роки. Такий висновок можна зробити на підставі стрес-тестів кредитних портфелів грецьких банків, проведених консалтинговою компанією Blackrock Solutions, передає Reuters з посиланням на заяву колишнього представника Греції в МВФ і невиконавчого віце-президента грецького банку Piraeus Bank Панайотіса Румеліотіса.

За словами Румеліотіса, названий розмір втрат включає буферний капітал, виділений банками для покриття збитків від проблемних кредитів. "Банки вже зарезервували не менше 18 млрд дол.", - сказав банкір.

Варто відзначити, що до компанії Blackrock Solutions звернувся грецький Центробанк з проханням провести незалежне дослідження кредитних портфелів банків країни в стресових умовах.

Банк Греції спільно з міжнародними кредиторами (Євросоюз, ЄЦБ і МВФ) планує публікацію дослідження Blackrock Solutions в найближчому майбутньому. За даними грецького Центробанку, за підсумками 2011 р. частка проблемних кредитів становила 15,9% усього кредитного портфеля банків країни.

Грецькі банки постраждали від глибокої і затяжної бюджетно-боргової кризи, що призвела до збільшення частки кредитів, що не обслуговуються на фоні зростання безробіття в країні до 23%.