ua en ru

Екс-глава Microsoft заявив про розбіжності з Гейтсом у бізнес-стратегіях

Екс-глава Microsoft заявив про розбіжності з Гейтсом у бізнес-стратегіях Фото: Стів Балмер розкрив деталі свого звільнення з компанії

У корпорації не могли дійти згоди, чи слід їй виготовляти власні смартфони і планшети

Колишній генеральний директор Microsoft Стів Балмер розповів про розбіжності зі співзасновником компанії Біллом Гейтсом із питання виходу корпорації на ринок мобільних пристроїв. Про це повідомляє видання Bloomberg.

За словами Балмера, з Гейтсом вони "розійшлися" почасти через розбіжності з приводу того, чи слід Microsoft виробляти власні смартфони і планшети.

"Фундаментальні розбіжності стосувалися того, наскільки важливо було бути [Microsoft] у бізнесі з виробництва мобільних пристроїв", - повідомив Балмер, додавши також, що зі свого боку він займався просуванням планшетів Microsoft Surface, але в корпорації його ініціативу "неохоче підтримували".

"Справа дійшла до кульмінації, коли ми заговорили про бізнес смартфонів. Це безумовно було непростим рішенням для кожного з нас", - заявив колишній гендиректор компанії.

Як розповів Балмер, вихід Microsoft на ринок мобільних пристроїв, який відбувся у 2012 році, "з самого початку був безладний". Після випуску планшетів Surface, через погані продажі яких у перший рік корпорація втратила 900 млн доларів, Microsoft відкинула план колишнього гендиректора про придбання мобільного блоку трубок Nokia Oyj. На той час, як зазначив Балмер, компанією "вже була закрита угода на суму 9,5 млрд доларів".

Через розбіжності, що виникли, Балмер покинув корпорацію. Його місце посів Сатья Наделла, при ньому бізнес-угоду з Nokia було розірвано "в пух і прах". Однак тепер, як зазначає Балмер, сегмент планшетів Surface є одним із найприбутковіших у бізнесі Microsoft. За останній рік він приніс компанії більше 4 млрд доларів доходів.

"Помилкою [Microsoft] було вийти на ринок планшетів і смартфонів так пізно. Я б перейшов у цей бізнес швидше і визнав би, що те, що ми робили в сфері персональних комп'ютерів, де існував розподіл чіпів, систем і програмного забезпечення, в кінцевому підсумку заново відтворить себе у світі мобільних пристроїв", - резюмував екс-гендиректор корпорації.

Microsoft Стів Балмер очолював із 2000 по 2014 рік, нині він володіє баскетбольним клубом Los Angeles Clippers, який виступає в NBA.

Нагадаємо, раніше компанія Microsoft звинуватила російських хакерів, яких викрили у зломі поштових серверів Демократичної партії США, в атаках на операційну систему Windows.