ua en ru

Економіка Східної Європи не поспішає відновлюватися, - аналітики.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) вважає, що відновлення економіки Східної Європи залишається «виключно невизначеним», а в короткостроковій перспективі зберігається навіть ризик спаду. Нестабільність регіону пов'язана з кризою в Західній Європі, а також місцевими проблемами: невисоким рівнем споживчої активності і низькими інвестиціями з-за кордону, передає РБК-daily.

«У нас є грецька криза, і це створює небезпеку, зокрема, для Південно-Східної Європи», - заявив головний економіст ЄБРР Ерік Берглоф під час щорічного засідання банку в Загребі. За словами президента банку Томаса Міроу, проблеми регіону євро торкнуться Східної Європи через «руйнування ринків капіталу» і падіння попиту на імпортні товари з таких країн, як Німеччина і Франція.
«Існують потенційні ризики, які можуть виходити від філій грецьких банків. Ми повинні спостерігати за ними і примушувати політиків мати їх на увазі», - сказав він.

У прогнозі банку підкреслюється, що відновлення регіону буде тривалим і що в цьому і наступному роках темпи зростання його економіки будуть помітно нижчі, ніж докризові 5%.

Примітно, що днями ЄБРР підвищив прогноз зростання ВВП на поточний рік для 30 країн Східної Європи та азіатських екс-республік СРСР з 3,3% до 3,7%. Такі оптимістичні цифри, проте, відображають поліпшення ситуації не на Балканах і в Прибалтиці, а тільки в Росії, Угорщині та Польщі. Так, для Росії банк підвищив прогноз з 3,9% до 4,4%.

А ось справи Румунії, Болгарії і країн, що входили раніше до складу Югославії, йдуть гірше, ніж очікувалося раніше. Прогноз динаміки ВВП Румунії виявився знижений до 0%, а Болгарію навіть очікує економічний спад (-1,2%). У цілому економіка Південно-Східної Європи виросте значно менше, ніж банк прогнозував на початку року, - лише на 0,3% замість 1,2%. Литва і Латвія також продемонструють більш низьке зростання, ніж очікувалося.

На думку аналітиків банку, внутрішні проблеми Східної Європи пов'язані з низькою активністю споживчої і недоліком зарубіжних інвестицій. «Криза оголила слабкість регіону і крайню залежність від іноземного капіталу та надмірного використання зовнішніх запозичень», - сказав пан Берглоф. На його думку, саме з цією залежністю потрібно боротися в терміновому порядку.

У зв'язку з цим ЄБРР спільно з Міжнародним валютним фондом, Єврокомісією та іншими організаціями має намір надавати технічну допомогу для розвитку місцевих ринків капіталу кожної з 29 країн, в які банк інвестує.

Аналітики банку UniCredit також вважають, що зростання Східної Європи в цьому році виявиться нестабільним і помітно нижчим, ніж докризовий рівень. Відповідно до їхніх прогнозів, ВВП країн регіону зросте в 2010 р. лише на 3%, а в 2011-му - на 4%. Економіст UniCredit Group Гюйла Той вважає, що «головною проблемою може стати не грецька криза, а потенційний економічний спад у Німеччині», з якою Східна Європа тісно пов'язана торгівельними та фінансовими відносинами.