ua en ru

Економіка України страждає від недобросовісних банківських клієнтів, - глава ради НБУ

Від несумлінних клієнтів, які ухиляються від виплати боргових зобов'язань, страждають не тільки банки, але і вся економіка України. Таку думку висловив голова ради Незалежної асоціації банків України (НБУ) Борис Тимонькін, коментуючи ситуацію навколо спільного звернення ряду українських банків з іноземним капіталом до керівників силових структур України з вимогою притягти до відповідальності відомого бізнесмена Анатолія Кіпіша, які ухиляються від повернення багатомільйонних кредитів.

За словами Тимонькіна, кожен "гучний" неплатник знижує рейтинг економіки нашої країни в світі.
"Для банку, що видає кредит, а позичальник в подальшому ухиляється від його виплати, звичайно ж, існують ризики. Але найбільш вразливою в цьому випадку є в цілому економіка України, бо від неплатоспроможності клієнтів рейтинги падають, збільшуються ставки, закриваються двері на іноземні фондові ринки", - відзначив Тимонькін.

У боротьбу з такими клієнтами за допомогою правоохоронних органів банкір пропонує вступати вже на етапі кримінальної відповідальності, оскільки, за його словами, "коли процедура цілого ланцюжка фантастичних судових рішень вже пройдена, активи виведені клієнтом за кордон, а гроші банком все-таки втрачені, далі вирішувати питання в адміністративному порядку кредитору з позичальником досить складно".

Раніше повідомлялося, що ціла група українських дочірніх компаній міжнародних фінансових структур - "Райффайзен Банк Аваль", "ОТП Банк" і "СЕБ Банк" була змушена публічно звернутися до глави держави і вищих посадових осіб правоохоронних і контролюючих інстанцій - Генпрокуратури, СБУ, МВС і Державної податкової служби (ДПСУ). У 2006-2008 роках банки стали кредиторами виробника полімерної пакувальної тари "ХЕКРО ПЕТ Лтд.", який належить Анатолію Кіпішу. Згідно з заявою, з 2009 р. структури Кіпіша відмовилися обслуговувати кредити і повертати позикові кошти, виробничі активи виводяться на інші структури, а саме підприємство-позичальника "ХЕКРО ПЕТ Лтд." банкрутять під контролем споріднених компаній.