ua en ru

Економіка України зростатиме більш повільно, інфляція прискориться, - консенсус-прогноз

Економіка України зростатиме більш повільно, інфляція прискориться, - консенсус-прогноз Фото: економіка України зросте на 3,4% у 2021 році (Віталій Носач, РБК-Україна)

Зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2021 році очікується на рівні 3,4%. У квітні прогнозувалося зростання на 4,1%.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на випуск консенсус-прогнозу "Україна: виклики і загрози постпандемічного розвитку (жовтень 2021 року)", який оприлюднений на сайті Мінекономіки.

Прогноз на 2022 рік погіршений з 3,7% до 3,6%. Перегляд показників в основному зумовлено коригуванням темпів зростання інвестицій у бік їх зменшення.

На думку експертів, у 2023-2024 роках темпи економічного зростання України матимуть тенденцію до прискорення, хоча й не перевищать темпи потенційного зростання. Консенсусна оцінка росту ВВП у 2023 році становить 3,4% та 4% у 2024 році.

"Прогнози відновлення економіки України як на 2021 рік, так і на подальшу перспективу, в основному все ще знаходяться під впливом невизначеності щодо майбутнього розвитку", - йдеться в документі.

Експерти переважно схиляються до високої вірогідності перевищення інфляцією цільового рівня Національного банку (5,0%) на тлі поступового відновлення економічної активності у 2021 році. Так, консенсусна оцінка інфляції в розрахунку грудень до грудня на 2021 рік становить 10,6% порівняно з 7,4% (попередньої оцінки консенсус-прогнозу), а на 2022 рік залишилась без змін - 6,6%

Економіка України зростатиме більш повільно, інфляція прискориться, - консенсус-прогноз

Консенсус-прогноз - це усереднені значення основних прогнозних показників економічного розвитку України, які розраховані як медіана на основі експертних оцінок учасників опитування провідних фахівців у сфері макроаналізу та прогнозування.

Прогноз економічного і соціального розвитку України на 2021-2024 роки розрахований на базі матеріалів, наданих експертами міністерств, державних інститутів, аналітичних центрів, інвесткомпаній та банків. Прогнозні показники, надані учасниками опитування, не є офіційними прогнозами установ, а лише експертними оцінками фахівців.