ua en ru

На Економічному форумі Європа-Україна обговорюють протидію пропаганді РФ

На Економічному форумі Європа-Україна обговорюють протидію пропаганді РФ Фото: Х Економічний форум Європа - Україна

Захід досі не вміє протидіяти російській інформаційній війні

У польському місті Ряшев триває Х Економічний форум Європа - Україна, в ході якого експерти, політики та журналісти дебатують на тему економічних та міжнародних питань. Серед іншого обговорюють і питання російської пропаганди, передає Польське радіо.

Боґуміла Бердиховська з квартальника "Więź" наголосила, що російська пропаганда в окремих країнах має різну форму. У Польщі, наприклад, вона концентрується на минулому, яке може поділити поляків та українців. На думку Бердиховської, Захід досі не вміє протидіяти російській інформаційній війні.

"У всякому разі слід розмовляти один із одним, задуматися над тим, які засоби, шлях та аргументи слід вжити, щоб стати принаймні більш ефективним у цій боротьбі з російським наративом", - переконана вона.

Андреас Умлянд з Інституту Євроатлантичного співробітництва в Києві зазначив, що жертвами російської пропаганди є не тільки жителі Заходу, але насамперед самі росіяни.

"Основною проблемою є отруєння російської політики конспірологією та маніхейством, де світ поділений на друзів та ворогів. Багато росіян вірить, що вони є в центрі смертельної боротьби із зовнішнім світом", - наголосив він.

Експерти підкреслюють, що найкращим методом боротьби з російською пропагандою є критичний підхід до інформацій, зокрема ретельна перевірка джерел.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський Союз додатково виділить 800 тис. євро оперативній стратегічній групі East StratCom Task Force для протидії спробам Росії вплинути на вибори в Європі.