ua en ru

Економічна частка Telenor у Vimpelcom після 2012 р. може знизитися на 6,7% - до 25%

Після об'єднання Vimpelcom Ltd. з оператором Wind єгипетського мільярдера Нагіба Савіріса у Altimo (акціонер VimplemCom, управляє телекомунікаційними активами "Альфа-груп") виявиться 31% голосуючих акцій в об'єднаній компанії, у Telenor - 25%, у Wind - 30,6%. А ось економічна частка Telenor, як пише сьогодні РБК daily, може розмитися з 31,7% до 25%, якщо Altimo і Н. Савіріс скористаються правом конвертувати свої привілейовані папери в звичайні акції Vimpelcom.
У результаті Telenor доведеться консолідувати у звітності менше доходів від Vimpelcom, а вплив норвезького холдингу в майбутніх M & A-угодах (угоди зі злиття і поглинання) може бути ослаблена.
Про те, що економічна частка Telenor в об'єднаному Vimpelcom може знизитися вже в наступному році, РБК daily розповів джерело в великому інвестфонді. Він нагадує, що в 2012 р. утримувачі "префів" Vimpelcom отримують право на конвертацію своїх акцій у звичайні акції. "Єдиний власник" префів "у Vimpelcom - компанія Altimo - розраховує скористатися своїм правом. Речі, такі ж папери отримає у разі завершення операції Н. Савіріс", - говорить співрозмовник видання.
Вартість акцій Vimpelcom Ltd. з початку цього року вже знизилася більш ніж на 1 дол Так інвестори реагують на конфлікт її акціонерів і угоду щодо об'єднання Vimpelcom і Weather Investments. "Altimo вигідно, щоб вартість звичайних паперів продовжувала знижуватися. Адже в цьому випадку "дочка" "Альфи" як утримувач великого пакету "префів" отримає більшу частку в результаті конвертації, а частка Telenor розмиється", - зазначив співрозмовник.
Згідно з даними на офіційному сайті Vimpelcom Ltd., Altimo на даний момент належать усі існуючі привілейовані акції компанії - понад 128 млн паперів. Їх же отримає в результаті операції з Vimpelcom Ltd. Н.Савіріс - додаткові 305 млн привілейованих акцій. Згідно з офіційними документами, поданими до Комісії з цінних паперів США, восени 2012 р. Altimo отримає право на конвертацію своїх "префів" у звичайні акції. А восени 2013 р. таке право може отримати і Н.Савіріс (у випадку якщо операція з ним буде завершена).
Altimo поки не вирішила, чи скористається вона правом конвертації, говорить віце-президент компанії Євген Думалкін. Telenor вітає конвертацію привілейованих акцій у звичайні, так як це забезпечить Vimpelcom додатковими фінансовими ресурсами, говорить представник норвезької компанії Ганна Іванова-Галіцина. Вона нагадує, що, згідно акціонерному угодою, при конвертації необхідно заплатити повну ринкову вартість за папери. "Розмивання голосуючих часткою не піде, тому що голоси існуючих акціонерів вже враховують їх "префи", - додає А.Іванова-Галіцина.
Altimo висловлювала зацікавленість у тому, щоб увійти в капітал Telenor, розповідає один з міноритаріїв Vimpelcom. За його словами, компанія Олексія Резніковича неодноразово пропонувала структурувати угоду по об'єднанню загальних активів таким чином, щоб стати співвласником норвезької групи.Проте Telenor відмовилася від пропозиції. Згодом "дочка" "Альфа-груп" сама побажала стати повноправним власником об'єднаного Vimpelcom і запропонувала Telenor викуп їхніх акцій. Однак і на такий варіант норвежці не погодилися. У даний момент Altimo робить спроби змусити Telenor продати частку російському партнеру і ставить перед собою завдання "добитися повного розриву акціонерної угоди з Telenor", говорить співрозмовник РБК daily. Altimo розраховує на те, що розмиття частки Telenor може стати одним з факторів, який змусить Telenor відмовитися від своєї частки.