ua en ru

Екологи звинувачують Україну у блокуванні створення в Антарктиці морського заповіднику

Україну, Китай і Росію звинувачують у тому, що вони блокують ідею створити в Антарктиді найбільший у світі морський заповідник.

Україну, Китай і Росію екологи звинувачують у тому, що вони блокують ідею створити в Антарктиді найбільший у світі морський заповідник. Про це повідомляє BBC.

В австралійському місті Хобарт ідуть десятиденні переговори з цього питання, в якому беруть участь двадцять чотири країни світу та Європейський Союз.

Директор екологічної організації Sancturaries Project назвав їх чорним днем не лише для Антарктики, а для всього світового океану.

Росія і Україна мають риболовецькі інтереси в цьому регіоні, де проживає понад десять тисяч видів морської фауни.

Інший план передбачає створення двох менших резервацій - у морі Росса та у Східній Антарктиді.

США і Нова Зеландія пропонують створити морський заповідник площею 2,3 млн квадратних кілометрів у морі Росса. При цьому в акваторії розміром 1,6 млн кв. км передбачається заборонити яку-небудь господарську діяльність. Австралія, Франція та Європейський союз виступають за створення у східних берегів континенту семи охоронних акваторій загальною площею близько 1,6 млн квадратних кілометрів.

Екологи звинувачують Україну у блокуванні створення в Антарктиці морського заповіднику

Море Росса розташоване біля берегів антарктичних Земель Вікторії і Мері Берд, між мисами Адер і Колбек. Площа моря Росії складає близько 439 тис. кв. км, глибина сягає майже 3 км. Південна частина моря покрита найбільшим у світі шельфовим льодовиком Росса. Відкрита частина моря майже цілорічно зайнята дрейфуючими льодами, серед яких зустрічаються гігантські айсберги. Влітку утвориться широка смуга чистої води, що дозволяє судам підійти до бар'єра шельфового льодовика.