ua en ru

ЄК підтримала план Греції зі скорочення держпозик і бюджетного дефіциту.

Європейська комісія (ЄК) підтримала план уряду Греції зі скорочення державного боргу і приведенню бюджету країни до відносного балансу. Проте, схваливши т.з. "Програму стабільності Греції", Брюссель попередив, що Афінам можуть знадобитися додаткові заходи щодо скорочення витрат і, відповідно, збільшення прибуткової частини бюджету, зокрема за рахунок нових податків.

Греція має намір знизити бюджетний дефіцит до рівня нижче 3% ВВП до 2012 р., що відповідатиме так званим "маастрихтським угодам". 15 січня ц.р. грецький уряд представив Єврокомісії програму стабілізації державних фінансів на період 2010-2013 рр. Цей план передбачає поетапне скорочення бюджетного дефіциту - до 8,7% ВВП поточного року, до 5,6% - в 2011 р., до 2,8% - в 2012 р. і, нарешті, до 2% - в 2013 р.

В той же час в Брюсселі зазначають, що бюджетна статистика Греції, як і раніше, не викликає повної довіри. "Враховуючи, що Греція не зуміла виконати свої обов'язки за поданням надійної бюджетної статистики", комісія накаже грецькому уряду зробити всі необхідні кроки, щоб надалі забезпечувати надання достовірних відомостей про стан державних фінансів, йдеться в повідомленні ЄК.