ua en ru

ЄК зобов'язала угорського авіаперевізника Malev повернути кошти, отримані в рамках держпідтримки

Європейська комісія (ЄК) завершила розслідування щодо прийнятих урядом Угорщини заходів у рамках державної підтримки національного авіаперевізника Malev в контексті приватизації і подальшої ренаціоналізації. Зокрема, комісія розслідувала правомірність надання акціонерам авіакомпанії Malev кредитів з боку угорського уряду і правомірність здійснених з їх боку фінансових вливань.
За підсумками розслідування ЄК прийшла до висновку, що Malev не мала можливість залучити фінансування на ринку на тих умовах, які були надані угорським урядом. У зв'язку з цим, заходи, вжиті угорським урядом для порятунку Malev, не відповідають європейським нормам. Така інформація міститься в опублікованому прес-релізі Єврокомісії. У ньому наголошується, що авіаперевізникові належить повернути уряду Угорщини кошти, отримані від влади в рамках держпідтримки, при цьому остаточна сума платежу буде залежати від рішення уряду Угорщини.
У 2010 р. угорська дискаунтер-авіакомпанія Wizz Air звернулася до Єврокомісії з проханням вивчити правомірність рішення уряду Угорщини повернути в держвласність збиткового авіаперевізника Malev. "Якщо угорський уряд реалізує нещодавно оголошений план рекапіталізації Malev, це, швидше за все, виявиться незаконною держдопомогою, оскільки очевидним чином порушує правила Європейського союзу про надання державної допомоги, спотворює вільну конкуренцію", - заявили тоді Wizz Air.
27 лютого 2010 р. в Кабінеті міністрів Угорщини повідомили, що уряд має намір знов націоналізувати авіакомпанію Malev, довівши свою частку в ній до 95%. Це стало можливим після того, як після майже року переговорів російський Зовнішекономбанк та інші інвестори погодилися поступитися контролем над компанією.
У грудні 2011 р. міністр національного розвитку Угорщини Тамас Феллеги повідомив, що уряд Угорщини веде переговори з європейськими інвесторами про можливий продаж їм пакета акцій Malev.
Після того, як стало відомо про рішення ЄК, влада Угорщини заявила, що поважає позицію європейських антимонопольних органів і розглядає кілька сценаріїв розвитку подій. Більш конкретні пропозиції щодо подальшої долі авіаперевізника влада Угорщини готова розглянути 16 січня 2012 р.
Malev - національна авіакомпанія Угорщини, заснована більше 60 років тому. Авіакомпанія здійснює регулярні пасажирські, вантажні і чартерні перевезення. У повітряному парку Malev 27 літаків. Його основу складають Boeing 737 нового покоління.