ua en ru

ЄК має намір збільшити обсяг соцпідтримки населення Білорусії в 4 рази - до 15,6 млн євро

Єврокомісія має намір майже в 4 рази збільшити обсяг соціальної підтримки населення Білорусії. З відповідною заявою виступив сьогодні комісар Євросоюзу з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле. За словами політика, який виступав на Міжнародній конференції донорів у Варшаві, розмір фінансової допомоги для підтримки населення Білорусії буде збільшений з 4 млн євро до 15,6 млн євро. Про це повідомила сьогодні прес-служба Єврокомісії, передає РБК.

Субсидії ЄС планується розподілити, головним чином, між різними неурядовими організаціями Білорусі, незалежними ЗМІ і студентами, котрі пережили "репресії з боку нинішнього режиму". Виділені кошти надійдуть на рахунки одержувачів в кінці лютого - початку березня 2011 р.

Як відзначив Ш. Фюле, допомогу білоруському народу означає додержання Брюсселя "недвозначною" ідеї підтримувати населення країни в "ці важкі часи". "Завдяки цим заходам, ми сподіваємося подолати ізоляцію білоруського народу", - додав єврокомісар.
У матеріалах Єврокомісії також повідомляється, що рішення зміцнювати відносини з населенням Білорусії було прийнято, незважаючи на події, що супроводжували недавні президентські вибори в країні, в ході яких переміг Олександр Лукашенко. Так, Ш. Фюле знову зажадав від Мінська негайно звільнити всіх затриманих під час акції опппозіціі після виборів президента в 2010 р. і припинити переслідування громадянського суспільства. У зв'язку з цим, як зазначив політик, у ЄС не залишалося разом вибору, крім як ввести санкції проти білоруської влади.

Нагадаємо, 31 січня 2011 р. ЄС заборонив в'їзд на територію об'єднаної Європи Президентові Білорусі Олександру Лукашенку і 150 білоруським чиновникам на увазі "неправомірних дій" останніх в світі пройшли в Білорусії виборів. Дане рішення було після того, як 20 січня 2011 Європарламент прийняв жорстку резолюцію, в якій закликав ввести санкції проти влади Білорусії, включаючи заборону в'їзди до Європи О. Лукашенка і його оточення, заморозку їх рахунків та виключення з партнерських програм. Резолюція засуджує жорстоке придушення опозиційних виступів в день голосування 19 грудня 2010 і закликає провести незалежне і об'єктивне міжнародне розслідування подій в Білорусі під егідою ОБСЄ. Крім того, в тексті резолюції міститься вимога заново провести президентські вибори в Білорусі у відповідності з міжнародними стандартами.