ua en ru

Єгор Соболєв розраховує на прийняття Радою закону про люстрацію 13 березня

Голова люстрационного комітету України при Кабінеті Міністрів Єгор Соболєв розраховує, що закони про люстрацію суддів загальної юрисдикції та заборону займати посади в органах влади людей, які займали керівні посади при Президенті Вікторі Януковичі, буде прийнятий Верховною Радою 13 березня.

Голова люстрационного комітету України при Кабінеті Міністрів Єгор Соболєв розраховує, що закони про люстрацію суддів загальної юрисдикції та заборону займати посади в органах влади людей, які займали керівні посади при Президенті Вікторі Януковичі, буде прийнятий Верховною Радою 13 березня. Про це Соболєв заявив на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
"Я сподіваюся, що вони будуть прийняті завтра", - сказав він.

За його словами, під люстрацію потраплять ті судді, які скомпрометували себе незаконними рішеннями про затримання учасників мирних протестів. Вони не зможуть займати посади протягом 5 років. А ось заплямували свою репутацію чиновники не зможуть претендувати на виборні посади і працювати в органах влади довічно.

У числі "люстрированных" Соболєв назвав відстороненого Радою від посади Президента України Віктора Януковича, екс-генпрокурора Віктора Пшонку, екс-главу Адміністрації Президента Андрія Клюєва, екс-першого заступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова, екс-главу МВС Віталія Захарченко, екс-голову СБУ Олександра Якименка, екс-главу Мін'юсту Олену Лукаш.

Він додав, що для проведення люстрації суддів буде створено спеціальний комітет, який відповідно до прийнятого закону простежить, щоб ті судді, які ухвалювали незаконні рішення, потрапили під люстрацію. Комітет, за його словами, вкаже на незаконні рішення. Він, як зазначив Соболєв, може бути утворений як новий орган або на базі Національного агентства з питань державної служби. Яким чином буде утворено комітет, за словами Соболєва, вирішить Кабмін.

Соболєв додав, що країні потрібна більш широка люстрація, яка охопить різні органи влади, але при цьому, на його думку, має статися велике громадське обговорення. В правоохоронних органах, як вважає Соболєв, необхідна так звана антиФСБшная люстрація, так як, за словами Соболєва, принаймні два останніх керівника СБУ мали відношення до ФСБ.