ua en ru

Єгипетська опозиція відкинула нову Конституційну декларацію

Єгипетська опозиція відкинула нову Конституційну декларацію, указ про прийняття якої раніше видав тимчасовий Президент Єгипту Адлі Мансур. ФНП зажадав внести до документу зміни, при цьому не вказавши, які саме.

Єгипетська опозиція відкинула нову Конституційну декларацію, указ про прийняття якої раніше видав тимчасовий Президент Єгипту Адлі Мансур (на фото), передає Reuters.

Підписаний Мансуром документ передбачає скликання Конституційної асамблеї для розробки основного закону країни протягом двох тижнів. Референдум щодо нового документа має відбутися протягом чотирьох місяців. Потім у країні пройдуть вибори парламенту, імовірно - в середині лютого 2014 р. Після цього єгиптянам належить обрати Президента.

Найбільшою опозиційною політичною силою у Єгипті є Фронт національного порятунку (ФНП), який об'єднує кілька ліберально-демократичних партій. Одну з цих організацій очолює колишній керівник МАГАТЕ Мохаммед ель-Барадеї. ФНП зажадав внести до документу зміни, при цьому не вказавши, які саме.

Ситуація у країні залишається вкрай напруженою з того моменту, як військові змістили з посади обраного Президента Єгипту Мухаммеда Мурсі та призупинили дію Конституції. За останню добу масові заворушення забрали життя 50 осіб. Протестна хвиля докотилася до курортів Хургада і Шарм-ель-Шейх.

Як повідомлялося, Саудівська Аравія заявила про готовність надати Єгипту фінансову допомогу на загальну суму 8 млрд дол.

Напередодні Адлі Мансур заявив, що призначить колишнього міністра фінансів Хазема ель-Беблаві главою перехідного уряду.
Крім того, Мансур прийняв рішення призначити екс-главу Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Мохаммеда ель-Барадеї заступником Президента з іноземних справ.

Президент Єгипту 8 липня 2013 р. опублікував декрет, згідно з яким парламентські вибори у країні пройдуть у найближчі шість місяців залежно від прийняття поправок до чинної Конституції країни, які, своєю чергою, мають бути затверджені на референдумі. Після парламентських виборів у Єгипті будуть організовані вибори Президента. На організацію плебісциту з конституційних поправок Мансур відвів чотири з половиною місяці.