ua en ru

Єгипет отримає 8 млрд дол. допомоги

Росте кількість країн, які планують виділити Єгипту фінансову допомогу на тлі ситуації, що загострюється, після відставки Президента країни Мухаммеда Мурсі.

Росте кількість країн, які планують виділити Єгипту фінансову допомогу на тлі ситуації, що загострюється, після відставки Президента країни Мухаммеда Мурсі. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Саудівська Аравія заявила про готовність надати Єгипту фінансову допомогу обсягом 5 млрд дол. Близько 1 млрд дол. буде виділено як безвідплатну фінансову допомогу, а також буде наданий кредит в 2 млрд дол. Також, близькосхідна монархія планує надати енергоресурсів країні більш ніж на 2 млрд дол.

Раніше Об'єднані Арабські Емірати заявили про готовність надати Єгипту фінансову допомогу обсягом в 1 млрд дол. Окрім цього, влада ОАЕ може виділити Єгипту безпроцентний кредит на суму 2 млрд дол. Річ у тому, що дестабілізація ситуації в Єгипті серйозно ударила по економіці країни, яка і так знаходиться у важкому положенні після революції в 2011 році.

Збройні сили Єгипту 3 липня оголосили про усунення Моххамеда Мурсі від влади і припинення дії Конституції. Продовжуються заворушення і зіткнення прихильників і супротивників колишнього Президента Мурсі. Також з'явилася інформація про десятки жертв серед активістів руху "Брати-мусульмани" після зіткнень з військовими.

"Брати-мусульмани" закликають своїх прихильників до повстання. Прихильники колишнього Президента Мурсі фактично закликають до початку громадянської війни в Єгипті.

Нагадаємо, сьогодні в.о. Президента Єгипту Адлі Мансур (на фото) заявив, що призначить колишнього міністра фінансів Хазема ель-Беблаві головою перехідного уряду.

Крім того, Мансур ухвалив рішення призначити екс-голову Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Мохаммеда ель-Барадеї заступником Президента із закордонних справ.

Президент Єгипту 8 липня 2013 р. опублікував декрет, згідно з яким парламентські вибори в країні пройдуть в найближчі шість місяців залежно від ухвалення поправок у діючу Конституцію країни, які у свою чергу мають бути затверджені на референдумі. Після парламентських виборів в Єгипті будуть організовані вибори Президента. На організацію плебісциту по конституційних поправках Мансур відвів чотири з половиною місяці.