ua en ru

Парламентські вибори в Єгипті можуть відбутися в найближчі півроку

Парламентські вибори в Єгипті можуть відбутися через шість місяців. Про це йдеться в декреті тимчасового глави держави Адлі Мансура.

Парламентські вибори в Єгипті можуть відбутися через шість місяців. Про це йдеться в декреті тимчасового глави держави Адлі Мансура, передає Reuters.

Згідно з документом, протягом 15 днів буде скликана Конституційна асамблея, яка займеться підготовкою змін в основному законі країни. Потім ці зміни повинні бути схвалені на референдумі, який необхідно провести протягом чотирьох місяців.

Фотогалерея: Протести в Єгипті

Після цього в лютому майбутнього року в Єгипті повинні пройти парламентські вибори. І тільки після того, як в країні з'явиться повноцінний діючий парламент, буде оголошено про президентські вибори.

Раніше адміністрація тимчасового уряду Єгипту заявила, що рух "Братів-мусульман" зможе взяти участь у нових виборах. "Ми простягаємо руку всім у цій країні. У "Братів-мусульман" буде маса можливостей брати участь у виборах, включаючи і майбутні президентські вибори", - йдеться в повідомленні тимчасового уряду.

Тим часом, за неофіційними даними, тимчасовим прем'єр-міністром Єгипту може стати екс-глава фінансового відомства Самір Радван. Сам чиновник повідомив, що нова влада Єгипту не зверталася до нього з подібними пропозиціями. Раніше була спростовано повідомлення про призначення главою уряду екс-глави Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Мохаммеда ель-Барадеї.

Нагадаємо, 3 липня 2013 р. Верховний конституційний суд Єгипту тимчасово призупинив дію Конституції і призначив голови суду Адлі Мансура керівником тимчасового уряду, таким чином де-факто змістивши Президента Мохаммеда Мурсі, вихідця з ісламського руху "Братів-мусульман" з посади керівника держави. Пізніше в країні почалися зіткнення супротивників і прихильників Мурсі, що призвели до жертв.

З засудженням насильства в Єгипті виступили ООН та США, вони закликали єгипетських військових відмовитися від застосування сили.