ua en ru

EFSF зможе купувати бонди тільки країн з стійким боргом, що скорочують дефіцит бюджету

Європейський антикризовий фонд зможе купувати бонди тих проблемних країн єврозони, які мають стійкий борг і здоровий баланс поточних платежів, а також активно затягують паски. Про це йдеться в документах Міністерства фінансів Німеччини про підготовку плану зміцнення EFSF, передає Reuters.
В директивних документах також говориться, що умовою для купівлі облігацій на вторинному ринку буде відсутність проблем з кредитоспроможністю банків країни та узгодження від Європейського центрального банку і заступників міністрів фінансів єврозони.
Після покупки облігацій фонд зможе продавати їх на ринку, утримувати до закінчення терміну обігу, продавати тому емітенту або використати для операцій репо з комерційними банками, говориться в документах.
Обсяг грошей для інтервенцій на вторинному ринку буде дорівнює поточного залишку кредитоспроможності стабфонду.
EFSF повинен позичати урядам гроші на рекапіталізацію банків, тільки якщо їм не вдалося залучити кошти інвесторів або заручитися підтримкою влади, йдеться в документах.
"Капітал, вкладений в рамках такої державної рекапіталізації, як очікується, повинна бути найвищої якості", - йдеться в документах.
Кредити повинні будуть відповідати правилам ЄС про державну допомогу і супроводжуватися реструктуризацією фінансових інститутів пропорційно обсягу фінансової допомоги.
Розмір необхідних вкладень капіталу будуть визначати наглядові органи країн з участю європейських контролюючих інститутів.
Рішення про кредити повинно буде проходити узгодження міністрів фінансів єврозони за поданням EFSF, йдеться в документах, які глави мінфінов валютного блоку обговорять у п'ятницю.