ua en ru

Єфремов: Газової війни з Росією не буде

Лідер парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов переконаний, що чергової газової війни з Росією не буде. Про це він заявив в ефірі "5 каналу".

"Що стосується взаємин з Російською Федерацією і газової теми, то ми робимо цілий "вінегрет" з цього питання. По-перше, війни не буде. І керівники держави про це однозначно сказали: що ми будемо діяти в рамках законів і ніяких дій, які робилися раніше керівництвом держави, з приводу блокування поставок газу в Європу не буде. Європейські партнери повинні бути впевнені, що Україна надійний партнер в цьому відношенні і Російській Федерації відповідні сигнали в цьому відношенні надіслані", - заявив Єфремов.

Також він сказав, що російські ЗМІ розіграють цю карту напередодні президентських виборів у РФ.

"Я не хотів би, щоб ми надалі в засобах масової інформації підігравали засобам масової інформації Російської Федерації, які сьогодні, перед виборами у них, розігрують цю карту", - додав депутат.

Нагадаємо, відносини між Україною і Росією зіпсувалися на тлі вимог України переглянути контракти на постачання газу з РФ, чого "Газпром" робити не хоче. Раніше Президент Віктор Янукович заявив, що якщо позиція Росії в газових переговорах залишиться колишньою, Україна звернеться в Міжнародний арбітраж. Документи для цього, за словами Януковича, а також міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Бойка, вже зібрані. Янукович повідомив, що, за підрахунками уряду, Україна щорічно переплачує за газ за 5-6 млрд дол. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у свою чергу заявив, що Росія готова захищати свої інтереси в суперечці про ціни на газ для України в будь-якої міжнародної інстанції. Глава "Газпрому" Олексій Міллер також розкритикував позицію України, сказавши, що "Газпром" як і раніше наполягає на необґрунтованості зміни газових контрактів з Україною. Втім, Янукович і Бойко постійно повторюють, що Україна буде продовжувати газові переговори з Росією, а в суд звернеться тільки в крайньому випадку.