ua en ru

Ефективність фінансування Євросоюзом реформ в Україні викликає сумнів, - Стулік

Ефективність фінансування Євросоюзом реформ в Україні викликає сумнів. Про це в інтерв'ю Deutsche Welle заявив прес-аташе представництва Євросоюзу в Україні Давід Стулік.
За його словами, за весь час ЄС профінансував в Україні різноманітних проектів на понад 3 млрд євро. Від самого початку Євросоюз давав гроші на конкретні різноманітні проекти в Україні, потім, з 2007 р., кожного року Євросоюз вибирав в Україні 2-3 глобальні сектори, куди спрямовували фінанси. Здебільшого це були проекти у сфері енергоефективності, управління кордонами тощо.
"Але наступного року форма допомоги зміниться. Тепер ми працюватимемо за принципом "Більше за більше, менше за менше!", - заявив Стулік. За його словами, ЄС хоче, аби тепер країна сама була більш зацікавлена в реформах.
Згідно повідомленню, щороку ЄС виділятиме Україні до 180 млн євро. Гроші надходитимуть безпосередньо в бюджет на реформування конкретних галузей. Втім, отримати їх Україна зможе лише після того, як доведе серйозність своїх намірів втілювати ці реформи.
"У нас є проекти, які були реалізовані: експерти розробили певні рекомендації, допомогли написати відповідні законопроекти, але нічого так і не втілено в життя", - наголосив Стулік.
Серед низки так і невтілених проектів представник Євросоюзу назвав виборчий кодекс України, антикорупційне законодавство, закон про державні закупівлі.
"До висновків наших експертів начебто Україна і прислухається, начебто вносяться зміни в закони, але вони ж не виконуються", - підкреслив Стулік.