ua en ru

Єдиний опозиційний кандидат переграє і Попова, і Порошенка – експерт

За останнім опитуванням компанії Research&Branding Group, якби вибори мера Києва відбулися найближчої неділі, лідер «Удару» Віталій Кличко став би столичним головою. За нього б віддали голоси 33,1% киян. Незрозуміло, чому прізвище Кличка значиться в цьому опитуванні, зауважив політолог Вадим Карасьов.

«Кличко заявив, що не балотуватиметься на мера. Виникає питання: навіщо його ставити? По-друге, Анатолій Гриценко не заявляв, що братиме участь у мерській кампанії, але його включають у перелік, бо він у когось може забрати голоси. Очевидно, в опозиційного табору. Також робили опитування і без прізвища Кличка. За ним у чинного глави КМДА Олександра Попова та депутата Петра Порошенка - по 18%. Якщо порахувати опозиційних кандидатів і їхніх симпатиків, то виходить 26%. Тобто, єдиний опозиційний кандидат переграє і Попова, і Порошенка. Але в опитуванні цього немає», - наголосив політолог.

На думку Карасьова, це опитування, можливо, вигідно Попову чи Порошенкові. «Попов і Порошенко - господарники. Всі інші - політики. Сьогодні столиці потрібен мер-політик. Неважливо опозиційний чи провладний. Основна проблема киян - це не проблема каналізацій чи сміття, а у стосунках між містом і владою. І це світовий тренд. Подивіться на свіжий досвід парку Гезі в Стамбулі чи в Києві на площі Серафимовича - це виступи проти забудовників. Це політична справа, бо спільнота починає все більше відстоювати свої права. В Києві такі проблеми, як ЖКГ, дороги - не останні. Але головне - повернення прав на місто. Тому потрібно досліджувати проблему виборів у столиці під кутом політичного порядку денного. В дослідженні цього немає», - зауважив Карасьов.

Він вважає, що опозиціонери все таки мають висунути єдиного опозиційного кандидата. «Є персоніфікатор влади - Попов. Персоніфікатор «ні влада - ні опозиція» - Порошенко. А персоніфікатора від опозиції немає, крім Кличка, який не братиме участі. Тому опозиції треба визначитися з єдиним кандидатом. Наприклад, підтримують Катеринчука. Або Катеринчук підтримає того ж таки Іллєнка. Тоді єдиний кандидат матиме 26% і переможе Попова», - підсумував Карасьов.