ua en ru

У ЄБРР заявили, що відмова від ручного регулювання цін на енергоресурси вигідна кожному споживачеві

У ЄБРР заявили, що відмова від ручного регулювання цін на енергоресурси вигідна кожному споживачеві Фото: Ольга Єрьоміна

Реформа енергетичного сектора спрямована на те, щоб створити конкуренцію в секторі і поліпшити якість послуг для кінцевого споживача

Реформа у сфері електроенергетики позитивно позначиться на всіх споживачах. Таку думку висловила Ольга Єрьоміна, провідний банкір Департаменту електроенергетики ЄБРР в коментарі виданню Сегодня.

"Закон спрямований на відмову від ручного принципу формування цін. Щоб все регулювалося ринковими відносинами, без втручання чиновників. Поліпшення конкуренції, прозорість і невтручання чиновників у роботу ринку дозволить залучити інвестиції в галузь. У цілому реформи в сфері електроенергетиці повинні позитивно позначитися на всіх споживачах. У довгостроковій перспективі така політика повинна призвести до зниження цін на електроенергію для споживачів", - підкреслили в ЄБРР.

"Реформа енергетичного сектора спрямована на те, щоб створити конкуренцію в секторі і поліпшити якість послуг для кінцевого споживача. Це не швидкий процес, там перехідний період триватиме, як мінімум два роки. Відповідно до закону про ринок електроенергії, ринок має запрацювати лише в липні 2019 року", - сказала Ольга Єрьоміна.

Раніше важливість ринкового ціноутворення наголосив і директор ЄБРР в Україні Шевки Анджунер. На його думку, саме цей фактор є у низці вирішальних для приходу в українську енергетику іноземних інвестицій.

Нагадаємо, в 2016 році з ініціативи міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси. 27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, яким урівняла ціни на газ для промисловості та населення. Цим же рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону. 3 березня 2016 року НКРЭКУ прийняла постанову №289, в якому затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно цієї методології, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.