ua en ru

ЄБРР: Приватизація "Нафтогазу" - важливий процес, але поспішати не можна

Приватизація "Нафтогазу" - це дуже важливий процес реформ, але він повинен відбуватися на завершальному етапі. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" заявив управляючий директор з енергетики Європейського банку реконструкції і розвитку Ріккардо Пуліті.
"Дуже поспішати з цим не слід. Без проведення реформ приватизація неможлива. На першому етапі набагато важливіше прозорість рішення і адаптація законодавчої бази", - підкреслив він.
Пуліті відзначив важливість реформування НАК "Нафтогаз України", без якого неможливе фінансування повною мірою робіт з ремонту і модернізації української газотранспортної системи (ГТС): "І наш банк, і Єврокомісія, і МВФ, і інші міжнародні організації і інвестори уважно відстежуватимуть процес (реформування "Нафтогазу") і сприятимуть його розвитку".
"Україна дуже важлива для Європи, - підкреслив Пуліті. - Досить сказати, що в даний час в газовому балансі Європи близько чверті доводиться на російський газ. І 80% його надходить через територію України. Природно, ми зацікавлені в стабільності його постачань і щоб не повторювалися інциденти, що раніше мали місце".
Він додав, що зараз система трубопроводів високого тиску вимагає реновації і модернізації, і ЄБРР подаватиме необхідну фінансову підтримку. Зокрема, вже ухвалено рішення про виділення 308 млн дол. на невідкладні роботи з ремонту ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.
В той же час Пуліті визнав, що грошей буде потрібно набагато більше. "Але тут потрібно розуміти, що спочатку мають бути проведені реформи, які забезпечать прозоре і зрозуміле середовище для інвестицій. Тобто спочатку реформи, потім - основне фінансування", - додав він.