ua en ru

ЄБРР і МФК профінансують "Галнафтогаз" на суму 190 млн дол

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Міжнародна фінансова корпорація (МФК) організували пакет фінансування на суму 190 млн дол для оператора АЗС "Концерну Галнафтогаз", повідомляє прес-служба ЄБРР. Фінансування буде використано для розширення діяльності компанії в Центральній і Північній Україні, а також реструктуризації її балансу.

МФК та ЄБРР, якому вже належить частка в "Концерні Галнафтогаз", нададуть два корпоративних кредита по 65 млн дол кожен, у складі яких ING Bank і голландський банк розвитку Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) нададуть на умовах субучасті по 30 млн дол. кожен. Крім цього, Чорноморський банк торгівлі та розвитку виділить паралельний корпоративний кредит в обсязі 30 млн дол, а ЄБРР інвестує ще 30 млн дол в акції компанії. Даний пакет фінансування допоможе компанії придбати або побудувати до 75 АЗС, в результаті чого загальна кількість АЗС "Концерну Галнафтогаз" по всій країні перевищить 380.
Європейський банк реконструкції і розвитку є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 30 червня 2011 банк взяв на себе зобов'язання щодо надання більше 6,5 млрд євро (9,3 млрд дол) у рамках 276 проектів.
МФК є однією з організацій Групи Всесвітнього банку, яка здійснює інвестиції в приватному секторі. В цілому, з 1993 р., коли Україна стала акціонером і членом МФК, організація інвестувала в нашу країну 1,2 млрд дол в 48 проектів у фінансовому, аграрному, енергетичному та будівельному секторах. Україна займає 12-е місце за розміром інвестицій МФК у суверенні економіки. Акціонерами організації є 182 держав-членів, які сформували її статутний фонд у розмірі 2,4 млрд дол., спільно визначають політику МФК і стверджують інвестиції.
"Галнафтогаз" входить до холдингу "Універсальна інвестиційна група".Концерн утворений в 2001 р. шляхом об'єднання трьох великих продавців нафтопродуктів на заході України - Івано-Франковскнафтопродукт, Закарпатнафтопродукт-Ужгород і Закарпатнафтопродукт-Хуст.
Чистий прибуток ВАТ "Концерн Галнафтогаз" у 2010 р. згідно з Міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) виросла в 2,3 рази - до 306,0 млн грн в порівнянні з 2009 р. (132,1 млн грн).