ua en ru

ЄБРР готовий при необхідності надати підтримку банкам Європи, що розвивається, - Міроу

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) не бачить проблем з ліквідністю в банківському секторі Європи, що розвивається, але готовий надати підтримку при необхідності. Про це заявив президент банку Томас Міроу в інтерв'ю телебаченню Reuters Insider.
"Ми зробили це в 2008 році і ми, безумовно, готові допомогти так само, як допомогли три роки тому", - сказав Міроу.
На питання, чи помічає він якісь проблеми з ліквідністю в банківському секторі, що розвиваються європейських країни, він відповів: "Зараз немає".
ЄБРР був створений в 1991 р. для того, щоб допомогти колишнім комуністичним країнам перетворитися на ринкові економіки. Раніше у вівторок банк заявив, що наслідки боргової кризи в єврозоні обмежать зростання європейських економік, що розвиваються і загрожують транскордонним банківським зв'язків.
Банк скоротив прогноз зростання ВВП в 2012 р. для 29 країн, де він працює, до 3,2% з очікуваних раніше 4,4%.
У поточному році банк очікує зростання ВВП у регіоні в 4,5%.
Під час кризи 2008-2009 рр. ЄБРР надавав кошти, щоб зміцнити капітальні позиції банків і допомогти їм зберегти кредитні потоки. У деяких випадках в обмін на підтримку він отримував акції банку.
Міроу не сказав, скільки грошей ЄБРР готовий виділити на цей раз.
"(Масштаб) сильно залежить від того, хто дійсно буде потребувати, від того, чи будуть це більшою мірою потреба в капіталі або в ліквідності", - сказав він.
Нагадаємо, ЄБРР знизив прогноз зростання ВВП України в 2011 р. на 0,5 п.п. - до 4,5%.