ua en ru

E.On сподівається на справедливу і розумну домовленість з "Газпромом" по знижці на газ

Німецький енергоконцерн E.On, ключовий європейський клієнт ВАТ «Газпром», як і раніше сподівається досягти «справедливої і розумної» домовленості з газовою монополією щодо коригування цінових умов поставок. «Паралельно з арбітражним процесом ми продовжуємо вести переговори з російським« Газпромом »і сподіваємося, що зможемо досягти справедливої і розумної домовленості», - заявив глава E.On Йоханнес Тейссен на річних зборах акціонерів концерну, повідомляє прес-служба концерну.

Нагадаємо, влітку 2011 р. E.On ініціював арбітражний розгляд з «Газпромом» з метою дозволити тривалу суперечку навколо зміни контрактної ціни на газ. Рентабельність оптового газового бізнесу E.On сильно постраждала в останні роки через те, що компанія закуповує російський газ за довгостроковими контрактами, в яких формула ціни історично прив'язана до вартості нафти і нафтопродуктів. E.On і інші європейські покупці, пов'язані довгостроковими контрактами з «Газпромом», змушені закуповувати газ за цінами, корелюючими з високими цінами на нафту, а продавати кінцевим споживачам набагато дешевше.

У 2011 р. збиток E.On від торгівлі газом склав 700 млн євро за показником EBITDA. Проте в I кварталі 2012 р. показники оптового газового бізнесу E.On покращилися «завдяки угодам з ключовими постачальниками», повідомив акціонерам Тейссен. Йдеться, насамперед, про недавнє угоді з норвезькою Statoil про перегляд контрактної ціни на газ. Подробиці угоди не розкривалися, проте E.On заявив, що нові умови імпорту норвезького газу більш адекватно відображають поточні ринкові реалії в Німеччині і Європі в цілому.

Глава E.On повідомив, що на сьогоднішній день успішно переглянуті контракти, відповідні 2/3 загального портфеля закупівель газу E.On. Залишилося скорегувати близько 30% контрактів, включаючи контракти з Газпромом.

E.On купує 27% природного газу в Росії, 23% - в Норвегії, 22% - в самій Німеччині та 18% - в Нідерландах. E.On є найбільшим у Європі приватним електроенергетичним і газовим концерном. Концерн співпрацює з ВАТ «Газпром» у проекті газопроводу Nord Stream. Для його реалізації Газпром, німецькі E.On і BASF створили в грудні 2005 р. компанію - оператора будівництва газопроводу Nord Stream AG. Чистий збиток E.On в 2011 р. склав 2 млрд 219 млн євро проти прибутку в 5 млрд 853 млн євро в 2010 р.