ua en ru

Джіоева вимагає від Президента Південної Осетії Кокойти протягом двох днів залишити пост

Кандидат у президенти Південної Осетії Алла Джіоева вимагає від чинного Президента республіки Едуарда Кокойти протягом двох днів залишити свій пост. Таку заяву вона зробила на мітингу своїх прихильників, що проходить в центрі Цхінвалу, в зв'язку з тим, що 7 грудня 2011 р. закінчується конституційний термін повноважень Кокойти як Президента республіки.

Раніше Кокойти на зустрічі з громадськістю Південної Осетії заявив: "Те, що сьогодні відбувається, - одна з форм "помаранчевої" революції, і вона не пройде. Буде, як вирішить народ Південної Осетії. Нікому не дозволимо розхитувати ситуацію всередині республіки". Він також зазначив, що не тримається за владу, але хоче її передати відповідно до конституції. Кокойти також підкреслив, що нікому не дозволить зіпсувати відносини з Росією. За його словами, Росія - єдиний стратегічний партнер Південної Осетії, і тільки завдяки РФ в республіці зберігається мир і стабільність.

Нагадаємо, 1 грудня 2011 р. Верховний суд Південної Осетії зареєстрував скаргу прихильників Джіоєвої на судове рішення від 29 листопада 2011 р., за яким другий тур президентських виборів в республіці був визнаний недійсним. Згідно з опублікованими даними Центральної виборчої комісії, перемогу на виборах здобула саме Джіоева. Нові вибори призначені на 25 березня 2012 р. Джіоєва, не погодившись з рішенням Верховного суду, оголосила себе президентом Південної Осетії, а її прихильники проводять акції протесту в центрі Цхінвалу, вимагаючи визнати перемогу свого кандидата. 3 грудня 2011 р. прихильники Джіоєвої озвучили свої основні вимоги: визнання підсумків президентських виборів, відставка чинного президента, генпрокурора і голови Верховного суду та звільнення політв'язнів. Прихильники Джіоєвої призначили її інавгурацію в якості президента Південної Осетії на 10 грудня 2011 р.