ua en ru

Джемілєв: ФСБ та СБУ хочуть розколоти кримських татар

Глава Меджлісу Мустафа Джемілєв отримує "оперативні дані" щодо плану ФСБ по розколу кримських татар, зміну лідера меджлісу і впровадженню до його складу проросійських орієнтованих репатріантів. Про це Джемілєв заявив в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна".
Співробітники СБУ, за словами Джемілєва, прийшли до нього після того як він став в інтерв'ю цитувати "оперативні дані": "Говорили: не могли б ви поділитися цим планом з ФСБ? Але, думаю, немає сенсу, вони і так знають. Тому що, виходячи з того, що там написано, наші органи, у тому числі податкова служба, прокуратура, теж беруть участь в цьому плані. Наприклад, з реанімації якихось старих кримінальних справ стосовно членів меджлісу, в тому, щоб "порвати" бізнес кримських татар, які підтримують меджліс".
При цьому Джемілєв визнав, що спочатку і він думав, що багато пунктів виглядають малоймовірно і несерйозно. "Нам теж здавалося малоймовірним те, що там викладено. Приміром, те, що стосується протидії моєму висунення на Нобелівську премію. Ну, навіщо це потрібно і кому з кримських татар буде погано, якщо це станеться? Але сумніви розвіялися через півтора місяця. Адже дані надійшли до того, як відповідні події почали розвиватися. Перші відомості ми отримали у травні, другі в жовтні. І все збігається", - каже Джемільов. При цьому зауважує: "Взагалі-то вони там халтурять. Навіщо гроші витрачати на моє усунення з лідера меджлісу - я ж і так йду!".
Джемілєв поділився ще одним спостереженням, яке обіцяв виданню підтвердити і документально: багато завдань, поставлених в плані ФСБ, перегукуються з аналітикою СБУ, які лягають на стіл Президенту. "Мені здається, що зараз вже, як в радянські часи: ми - молодші брати по відношенню до Росії, і виконуємо те, що там скажуть, - вважає глава Меджлісу. - Порівнюючи оперативні дані з Росії та аналітичні записки СБУ, які направляються до адміністрації Президента і які нам іноді вдається перехопити - цілі збігаються. СБУ доповідає, що меджліс і кримські татари - найбільш опозиційна до влади сила в Криму, а тому треба підтримувати опозицію меджлісу".