ua en ru

Джемілєв звернувся до ЄСПЛ з приводу арешту його сина, а не з приводу заборони на в'їзд в Крим

Лідер кримськотатарського народу, колишній голова Меджлизу Мустафа Джемілєв звернувся до ЄСПЛ з приводу арешту його сина, а не з приводу заборони на в'їзд в Крим.

Лідер кримськотатарського народу, колишній голова Меджлизу Мустафа Джемілєв звернувся до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з приводу арешту його сина, а не з приводу заборони на в'їзд в Крим. Про це він повідомив сьогодні на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"В пресі є інформація про те, що я звернувся до ЄСПЛ щодо заборони мого в'їзду на Криму. Насправді мова йде про розгляд ЄСПЛ позову про незаконне тримання під охороною мого сина. Мій син застрелив з моєї зброї друга нашої родини. За всіма ознаками це був нещасний випадок, вбивство з необережності, але слідчі органи перекваліфікували цей випадок як навмисне вбивство", - сказав Джемілєв.

Він наголосив на тому, що оскільки його син є громадянином України, то його мали передати Україні, але так і не передали.

"Згідно з тими нормами, які існують мій син громадянин України, його мали передати Україні, але не передали. Російські слідчі органи сказали, що будуть розслідувати справу від початку", - сказав Джемілєв.

Він повідомив, що 10 липня ЄСПЛ надіслав повідомлення про своє рішення.

"Суд визнав той факт, що РФ зобов'язана звільнити людину, яка знаходиться під вартою. ЄСПЛ виніс рішення по 39 правилу, зобов'язавши РФ забезпечити право на свободу людині, яка незаконно знаходиться під вартою. Український уряд буде вимагати негайного звільнення сина Мустафи Джемілєва і передачі його Україні", - сказав Петренко.

Джемілєв повідомив, що раніше Президент України Віктор Янукович пропонував йому відпустити сина, якщо той увійде до фракції Партії регіонів.

"Цю умову я не прийняв і через декілька днів суд перекваліфікував справу мого сина, як навмисне вбивство", - розповів він.