ua en ru

Джемілєв: ні в якому разі не можна повністю перекривати кордон з Кримом

Джемілєв: ні в якому разі не можна повністю перекривати кордон з Кримом Фото: лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв

Нардеп також зазначив, що зараз можливості України щодо повернення Криму досить обмежені

Народний депутат України, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що не можна повністю перекривати кордон материкової України з територією тимчасово окупованого Криму. Про це він заявив в інтерв'ю "Фокус".

"Це ні в якому разі не можна робити, бо там наші громадяни. Навпаки, слід максимально спростити та полегшити процедуру перетину кордону нашими громадянами, отримання ними необхідних документів у наших паспортних та міграційних службах, спростити нострифікацію дипломів та інше", - зазначив Джемілєв.

При цьому він підкреслив, що необхідно залучати до суворої відповідальності тих учасників блокади, які дозволяють собі хамство стосовно до людей, приїжджають з Криму.

Джемілєв також заявив, що зараз можливості України щодо повернення Криму досить обмежені.

"Військовий шлях поки відпадає - тим більше, як повідомляють різні джерела, Росія завезла в Крим вже й ядерну зброю. У всякому випадку достовірно відомо, що вони майже повністю реставрували ядерне сховище в урочищі Кизилташ поблизу Ялти, яке було закрито й спустошено після підписання Будапештського меморандуму 1994 року про відмову України від ядерної зброї, завезені в Крим й ракети, здатні нести ядерну зброю", - розповів він.

За словами Джемілєва, на нинішньому етапі основні надії покладаються на санкції західних країн проти Росії, які можуть призвести її економіку до такого стану, що вона змушена буде відмовитися від агресивної політики та сама звільнить окуповані території.

Нагадаємо, раніше координатор акції по блокаду Криму, віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар Ленур Іслямов заявив про старт морської блокади Криму в кінці 2015 - початку 2016 року.