ua en ru

Джемілєв ініціює створення військового підрозділу на адмінкордоні з Кримом

Джемілєв ініціює створення військового підрозділу на адмінкордоні з Кримом Фото: лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв

Нардеп розповів, що питання утримання даного підрозділу обговорять з Туреччиною

На адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом планується створення військового підрозділу, який буде входити до складу Збройних сил України. Про це заявив лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв після зустрічі з міністром закордонних справ Туреччини Мевлюдом Чавушоглу в Анкарі, передає QHA.

"На кордоні Криму ми хочемо створити військовий підрозділ, він буде входити до складу ВСУ та підкорятися Міністерству оборони України. Але можливості України обмежені. Є питання з облаштуванням місця перебування, обмундируванням, озброєнням, харчуванням військових і т. д., не вистачає можливостей для отримання військового досвіду та освіти, медичних послуг. На порядку денному - всі ці витрати. Ось ці питання ми б хотіли обговорити з Туреччиною", - зазначив Джемілєв.

Він також розповів, що обговорив з турецьким міністром питання блокади Криму.

"Ми говорили про блокаду. Розповіли про причини й нинішню ситуацію... Туреччина може з легкістю вирішити проблеми кримських татар. Багато хто з кримських татар вимушено залишили свою батьківщину. Наші мігранти розкидані по всій Україні. Їдуть, зокрема, у західні регіони України, тому що там вищий рівень патріотизму, більше націоналістично налаштованих люди, і вони розуміють кримських татар. Ми хотіли б, щоб наші люди, які виїхали з півострова, залишалися в регіонах, близьких до Криму, наприклад, у Херсоні", - заявив Джемілєв.

Він підкреслив, що в Херсонській області дуже сильно проросійське вплив і перебування там кримських татар було б важливим для самої України.

Нагадаємо, 16 грудня Кабінет міністрів України прийняв рішення про обмеження поставок товарів в Крим. Вчора був оприлюднений список дозволених для провезення на півострів продуктів.