ua en ru

Кабмін ухвалив рішення про обмеження постачання товарів до Криму

Кабмін ухвалив рішення про обмеження постачання товарів до Криму Фото: прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк

Рішення було ухвалене на засіданні уряду 16 грудня

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про товарну блокаду анексованого Росією Криму. Про це повідомив міністр соціальної політики Павло Розенко, передає "Радіо свобода".

За словами Розенка, рішення було ухвалене на засіданні уряду 16 грудня 2015 року.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України вирішив ввести повну заборону на торгівлю з Кримом.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що рішення уряду про заборону торгівлі з анексованим Росією Кримом набуде чинності через 30 днів.

За його словами, рішення Кабміну передбачає заборону на поставки робіт, товарів і послуг за всіма митними режимами з Криму на іншу територію України або з території України на тимчасово окуповану територію України - Крим.

Яценюк уточнив, що винятком будуть особисті речі громадян, соціально значущі продукти харчування і гуманітарна допомога.

"Перше, надзвичайно важливе рішення - рішення про обмеження поставок продуктів і послуг в автономну республіку Крим, яка є тимчасово окупованою територією. Також буде заборонено переміщення з Криму. Винятком стануть лише особисті речі, соціально значущі продукти харчування та гуманітарна допомога. Рішення набуде чинності протягом 30 днів після його прийняття. Сьогодні уряд ухвалить це рішення", - сказав Яценюк.

Прем'єр також додав, що рішення про обмеження поставок електроенергії на півострів буде приймати РНБО.

Раніше народний депутат України, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає, що не можна повністю перекривати кордон материкової України з територією тимчасово окупованого Криму.

"Це ні в якому разі не можна робити, бо там наші громадяни. Навпаки, слід максимально спростити та полегшити процедуру перетину кордону нашими громадянами, отримання ними необхідних документів у наших паспортних та міграційних службах, спростити нострифікацію дипломів та інше", - зазначив Джемілєв.

Він також повідомив, що на даний момент Україна вельми обмежена в плані можливостей повернення окупованого півострова, і основним механізмом звільнення Криму є санкції західних країн проти РФ.