ua en ru

Дж.Роулінг стала відповідачем по судовому позову про плагіат.

Автор «Гарі Поттера» Джоан Роулінг стала відповідачем по судовому позову про плагіат. Про це повідомляє Associated Press.

Позивачі стверджують, що елементи сюжету книги «Гарі Поттер і кубок вогню» були запозичені з книги Едріана Джейкобса «Пригоди чаклуна Віллі номер один: зла земля».

У червні 2009 р. спадкоємці подали до лондонського суду позов до видавництва Bloomsbury Publishing PLC; 17 лютого в список відповідачів було додано ім'я Дж.Роулінг. Спадкоємці письменника, що живуть в Австралії, раніше вважали, що упустили можливість засудити саму письменницю через закінчення терміну давності, проте тепер з'ясували, що це не так.

Е.Джейкобс помер в 1997 р., а «Кубок вогню» вийшов в 2000 р. Позивачі стверджують, що обидва письменники користувалися послугами одного літературного агента: таким чином Дж.Роулінг нібито і дізналася про книгу Е.Джейкобса. Письменниця, проте, раніше відкинула звинувачення в плагіаті, заявивши, що ніколи не чула про Е.Джейкобса. Видавництво Bloomsbury в червні заявило, що звинувачення в адресу Дж.Роулінг є необґрунтованими, недоведеними і неправдивими.

За даними видавництва, спадкоємці Е.Джейкобса вже зверталися з претензіями в 2004 р., проте тоді не змогли вказати фрагменти тексту книги про Гарі Поттера, який був би вкрадений.

Тепер спадкоємці Е.Джейкобса обіцяють перевірити, чи порушені їх авторські права у фільмах про Г.Поттера, а також в тематичному парку розваг, який повинен скоро відкритися у Флориді.